• Cum. Mar 29th, 2024

Türkolog Prof. Zürcher, Erdogan’in Hollanda’dan Yüzde 73 Oy Alma Nedenlerini Inceledi

ByHaber Merkezi

Haz 27, 2018

Türkolog Prof. Zürcher, Erdogan’in Hollanda’dan Yüzde 73 Oy Alma Nedenlerini Inceledi

Leiden Üniversitesi ögretim üyesi Türkolog Prof. Dr. Erik – Jan Zürcher, Erdogan’in Hollanda’daki seçmenlerden yüksek oy almasini iki nedene bagladi: AKP’nin seçmenleri sandiklara ücretsiz tasamasi ve AKP’li seçmenin Türkiye’ye dönük yasamasi, Türk medyasini takip etmesi.

Türkolog Prof. Zürcher, Erdogan’in Hollanda’dan Yüzde 73 Oy Alma Nedenlerini Inceledi
Pazar günü gerçeklestirilen Cumhurbaskanligi ve milletvekili erken genel seçimlerinde AKP’nin en fazla oy aldigi Belçika ve Hollanda’da, Türkiye kökenli göçmenlerle ilgili “uyum” tartismasi yeniden alevlendi.

Türkiye kökenli seçmenler, Hollanda toplumuna sirt çevirmekle ve “özgür Hollanda’da verdikleri oylarla Türkiye’deki vatandaslari Tiran Erdogan’in eline birakmakla” suçlaniyor.

Yaklasik 260 bin Türkiye kökenli seçmenin bulundugu Hollanda’da sandiga gidenlerin oran yüzde 46,7 oldu. Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan geçerli oylarin yüzde 73’ünü aldi. CHP adayi Muharrem Ince’nin oy orani ise yüzde 18,3 oldu.

Belçika’da da kayitli 142 bin 500 seçmenin yaklasik yarisi oy kullandi. Cumhurbaskani Erdogan, yüzde 75 ile yurtdisinda en yüksek oyu Belçika’da aldi. Ince’nin oy orani yüzde 15’de kaldi.

Pazar gecesi sonuçlarin açiklanmasinin ardindan AKP’li seçmenler Hollanda be Belçika’da sokaklara döküldü. Araç konvoylari olusturan Türkiye kökenli seçmenler, yasak olmasina ragmen klakson çalarak ve havai fisek atarak kutlama yapti.

Amsterdam’da trafigi aksatan konvoylar ve gürültü kirliligi tepkiye neden oldu. Demokrasi Forumu Partisi Grup Baskani Annabel Nanninga, “kornaci Türkler” dedigi AKP seçmenlerinin gösterisini “tuhaf” diye degerlendirdi.

Nanninga’ya göre, Hollanda’da dogup büyüyen kisilerin korna çalip, trafigi tikayarak yasadiklari topluma sirt çevirmeleri, sok edici bir durum.

Hollanda’daki seçmenlerin, “özgür bir ülkede oy kullanarak Türkiye’deki vatandaslari ‘Tiran Erdogan’in eline biraktiklarini” savunan Amsterdamli politikaci, sunlari söyledi:

“Umuma açik alanlarda kurallara uymamalari ve açik açik bir despota destek vermeleri kaygi verici. Bizim sokaklarimizin patronunun kim olacagina belediye baskani, savci ve polis üçgeni yerine AKP karar veriyor.”

‘Hiçbir zaman yasamadiklari ve yasamayacaklari bir ülke için gurur duyuyorlar’

Yaslilar Partisi de, Pazar aksami yasanan gürültü nedeniyle tepkili. Partinin Amsterdam Belediye Meclisi üyesi Wil van Soest, “Bunlar çogunlukla genç insanlar. Hiçbir zaman yasamadiklari ve yasamayacaklari bir ülke için gurur duyuyorlar. Dünya tersine döndü” dedi.

Türkiye kökenli seçmenleri, “enerjilerini Hollanda için harcamaya” çagiran van Soest, aksi takdirde “üzüntü kornalari çalacagini” savundu.

Liberal Sag Parti (VVD), Amsterdam Belediye Baskani Jozias van Aartsen’a, gösteriye neden müdahale edilmedigini ve havai fiseklerin neden engellenmedigini sordu.

Ana muhalefetteki asiri sagci Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders de, AKP’li seçmenlere Twitter üzerinden tepki gösterdi.

Wilders, kutlama yapan seçmenlerin fotografini paylasarak, “Tam bir istila. Erdogan’in Islamofasizmini kutlayan Türkler. Uyum degil kolonizasyon” dedi.

Türkolog Prof. Zürcher: Erdogan’in yüksek oyunun iki nedeni var

Gazeteci Wierd Duk, kutlamalar sirasinda sik sik Erdogan’in, “bütün Islam dünyasinin lideri oldugu” vurgusunu yapan AKP taraftarlariyla ilgili degerlendirmesinde, yasananlarin “Hollanda demokrasisi açisindan kaygi verici” oldugunu söyledi.

Hollanda’da dogup büyüyen bu kesimin artil Hollanda’ya baglilik duymalari gerektigini savunan Duk, Türkiye’den gelen atalari gibi genç kusagin da Türkiye’e dönük yasadigini vurguladi.

Leiden Üniversitesi ögretim üyesi Türkolog Prof. Dr. Erik – Jan Zürcher, Hollanda Televizyonu’na (NOS) yaptigi degerlendirmede, Erdogan’in yüksek oy almasini iki ana nedene bagladi.

Hollandali profesöre göre birinci neden, AKP’nin seçmenin ayagina giderek onlari Amsterdam, Lahey ve Deventer’deki sandiklara ücretsiz tasimasi. Muhalefet partileri, bu konuda AKP kadar etkin degil.

Ikinci neden ise, AKP’li seçmenlerin Türkiye’ye dönük yasamasi. Bu kesim genellikle Türk medyasini izliyor. Medyanin büyük bölümü Erdogan’a yakin oldugu için, Türkiye ile ilgili konularda ilk onlar ön planda oluyor.

Prof. Dr. Zürcher’e göre, Hollanda’ya daha fazla odaklanan diger seçmenler nispeten daha az oy kullaniyor. Çünkü Türkiye ile Hollanda kadar ilgili degiller.

Belçika’da olayli kutlama

AKP’nin yurtdisinda en yüksek oyu aldigi Belçika’da da seçmenler, Pazar gecesi sokaga çikti. Heusden – Zolder kentinde AKP’lilerin olusturdugu birkaç yüz araçlik konvoy, otoyolda trafigi aksatti.

Yasanan trafik kaosu sirasinda bir araç, polis otosuna çarpti. Olayda iki kisi yaralandi. Polis, 75 sürücü hakkinda rapor tuttu.

Flaman Televizyonu’na göre AKP’liler medya mensuplarina da saldirdi. Radyo 2 muhabiri Dirk Reynders, Türk seçmenlerin kameralari görünce, “kirmizi görmüs bogaya döndügünü” söyledi. Renders, bazi öfkeli taraftarlarin, tehdit ve küfürle kendilerine tepki gösterdigini anlatti.

Belçika’da özellikle sag partiler, Türkiye kökenli seçmenlerle ilgili gelismelerin, uyum politikalarina aykiri oldugunu savunuyor.

Bir cevap yazın