• Cum. Mar 29th, 2024

Hollanda’da Üç Bakanlik ‘Fipronil’le Skandalinda Yetersiz Kalmis

ByHaber Merkezi

Haz 26, 2018

Hollanda’da Üç Bakanlik ‘Fipronil’le Skandalinda Yetersiz Kalmis

HOLLANDA’da Saglik, Refah ve Spor Bakanligi, Tarim Doga ve Gida Bakanligi ve Hollanda Gida Güvenlik Otoritesi yetkililerinin, geçen yilki ilaçli yumurta (fipronil) skandaliyla basa çikmakta yetersiz kaldigi açiklandi. Raporda, yumurta sektörünün yani sira ilgili bakanlik ve kurum yetkililerinin gida güvenligine öncelik vermedikleri için yetersiz kaldiklarina isaret edildi.

Yumurta sektöründeki sirketlerin kanuni sorumluluklarini yerine getirmedikleri belirtilen raporda, Hollanda Gida Güvenlik Otoritesi’nin gida güvenligine yeterince ilgi gösterilmedigi, siyasilerin gida güvenligi konusunda kisitli rol oynadiklari ancak bir olay ya da kriz olustugunda eyleme geçtikleri kaydedildi.

Raporda, bakanliklarin da fipronil skandalini hafife aldigini ve agustosta parlamentoyu hem eksik hem de yanlis bilgilendirdikleri aktarildi. Ekonomik ve finansal çikarlara hiçbir zaman gida güvenliginden daha fazla öncelik taninmamasi gerektigine dikkat çekildi.

HANGI ÜLKELERDE ÇIKMISTI

Hollanda, Almanya ve Belçika’da yumurtalarda böcek ilaci tespit edilmesinin ardindan patlak veren kriz, bu ülkelerin ihracatlariyla Asya da dahil birçok ülkeye yayilmisti. Sorunun Belçika’da bulunan bir sirketin, fipronil adli böcek ilacini Dega-16 adli temizlik ürününe karistirmasindan kaynaklandigi düsünülüyor.

Sirketin bu temizlik ürününü Belçika ve Hollanda’da tavuk çiftliklerine bakim saglayan Chickfriend adli sirkete sattigi, bu sirketin de temizlik ürününü tavuk çiftliklerinde kullanmasi sonucu yumurtalara böcek ilaci bulastigi iddia ediliyor. AA

Kaynak: Hürriyet

Bir cevap yazın