• Cum. Nis 19th, 2024

TÜRK FESTIVALI VE TÜRK GÜNÜ YÜRÜYÜSÜ DEVAM ETTI

ByHaber Merkezi

Haz 25, 2018

TÜRK FESTIVALI VE TÜRK GÜNÜ YÜRÜYÜSÜ DEVAM ETTI

Mustafa Koyuncu / Arnhem

Hollandanin Arnhem kentinde her yil Hoca Ahmet Yesevi Kültür ve Egitim Merkezinin geleneksel olarak düzenledigi. Ve üç gün süren Arnhem Türk Festivali ve Türk Günü Yürüyüsü tüm engellemelere ragmen devam etti.

Daha önce konuyla alakali Türk Festivali ve Türk Günü Yürüyüsü yönetim kurulunun yaptigi açiklamada: ‘On yili askin bir süredir yasadigimiz Arnhem kentine ve sakinlerine kaliteli bir festival organizasyonuyla katki saglamak ve katma deger yaratmak maksadiyla Türk Festivalini düzenlemekteyiz. Festivalimiz geçen sene ilk defa büyük çapta Park Presikhaaf‘daki genis yesil alanda gerçeklesti. Üç gün süren festivalimizi 20.000’in üzerinde misafir ziyaret etti. Bu sene ise festivalimizi 22, 23 ve 24 Haziran tarihlerinde düzenlenen. Festivalimizin ayrica son gün etkinlikleri kapsaminda geleneksel olarak Mehter esligindeki Türk Günü Yürüyüsü de Musis Sacrum Konser Binasi önünden Park Presikhaaf etkinlik alanina dogru tertip edilmektedir.
Dünyanin münferit yerlerinde benzer festivaller düzenlenmektedir ve Arnhem’de bu dünya sehirlerinin gerisinde kalamazdi. Bu yüzden sehrimize böylesine renkli, Türk mutfaginin çesitli lezzetlerinin tadildigi ve Türk kültürünün doyasiya yasandigi, coskulu bir etkinligi kazandirdigimizdan dolayi mutluyuz. Yiyecek ve içecek stantlarimizin haricinde de çesitli sirketlerinde ayrica stantlarini bulabilirsiniz.

Arnhem’in taninirligini arttirmayi Arnhemliler olarak kendimize vazife olarak görmekteyiz. Bundan dolayidir ki onbinlerce ziyaretçinin sehrimizi ziyaret etmesi bizim için mutluluk kaynagidir. Kenarda durup bakinma dönemleri bizim açimizdan bitmistir. Artik birer yurttas olarak Arnhem’in kültürel hayatina katkida bulunmak baslica görevlerimizden biridir. Etkinligimiz Hollanda yasalarinin koymus oldugu çerçeve içerisinde hareket eder ve seffaf bir yapiya sahiptir. Bize karsi yöneltilen suçlamalari siddetle reddediyor, karalama ve seytanlastirma hareketlerini kiniyoruz.

Festivalimiz sadece Hollanda Türk toplumu tarafindan benimsenilmemistir, özellikle artan sayida yerli Hollandalilarin da teveccühüne mazhar olmustur. Ayrica Hollanda Türk toplumunun degisik katmanlarindan ve kesimlerinden de köken, inanç ve siyasi görüs bakimindan farkli mensubiyetleri bulunan insanlarimizin da yogun bir sekilde katilim sagladiklarini söyleyebiliriz Sadece ülke geneliyle kisitli kalmadigimizi, komsu ülkelerden de ziyaretçilerimizin oldugunu ayrica ifade etmek isteriz. Hersey kardesçe ve huzur içerisinde geçmektedir”. diye açiklama yapilmistir.

Sosyal ve yerel medyada yogun bir karalama kampanyasi neticesinde Arnhem Türk Festivalinin Türk yürüyüsü sakin ve muhtesem mehter gösterisiyle gecmistir.
Sert tartismalarin yasandigi Arnhem Belediye Meclisinde PVV ve SP bir tarafta, DENK/Verenigd Arnhem diger tarafta atesli ifadelerin kullanildigi bir oturum gerçeklesti. Yeni Meclis Baskani Daniel Becker’in, Hristiyan Birlik (CU), gelen tepkiler ve satasmalar üzerine Yildirim Usta’nin sözünü kesmek, kullandigi ifadelere müdahele etmek ve oturma ara vermek suretiyele kürsü dokunulmazligi ve ifade özrgürlügü prensibine aykiri davranislarda bulundugu gözlemlenmistir. Yildirim Usta PVV partisini elestirirken siklikla nazi Almanyasina atifta bulundugu için ve SP’yi elestirirken de Dogu Almanya’ya atifta bulundugu için tepki almisti. Yogun medya ilgisinin oldugu açik oturuma Türk toplumunun da gerekli ilgiyi gösterdigi görüldü. Yaklasik 100’e yakin Türk’ün izledigi oturum daha sonra sakin bir sekilde sona erdi. Belediye Baskani Marcouch’un ilerleyen zamanlarda Meclis Baskaniyla birlikte Usta’ya yapilan haksizlikla ilgili görüsme talep edebilecegi bekleniyor.

Bir cevap yazın