• Çar. Nis 24th, 2024

“ONBİR AYIN SULTANI RAMAZAN’IN SON GÜNLERİNİ YAŞIYORUZ”

ByHaber Merkezi

Haz 13, 2018

“ONBİR AYIN SULTANI RAMAZAN’IN SON GÜNLERİNİ YAŞIYORUZ”

Mustafa Koyuncu / Den Bosch

Hollanda Türk kadınları Derneği’nin Den Bosch şehride  organize etmiş olduğu geleneksel iftar davetine Hollanda’nın çeşitli kentlerinde faaliyet gösteren sivil toplum kuruluşları temsilcileri katıldılar.

Hollanda Türk Kadınlar Derneği başkanı Sibel Saki iftar öncesi yaptığı konuşmasında, “İFTAR, oruçlunun oruç açması; oruç açma vakti, oruçlu bir kimseye orucunu açtırmak.
İftar; Allah rızası için farz veya nafile oruç tutan bir Müslümanın, güneşin ufukta kaybolmasından tamamen batmasından sonra bir şey yiyerek veya içerek oruç açmasına denir. İftar vakti, duanın kabul olduğu mübarek bir vakittir. Dinimizde iftar etmeye ve iftar vaktine büyük kıymet verilmiştir.

Asırlar boyunca Müslümanlar, iftar vaktini tövbe ve istiğfar ederek, dua ve niyazda bulunarak beklemişler, itina ile hazırlanmış sofraların başında yiyip içmelerine hiçbir mani yokken vaktin girmesini bekleyerek, Allah’ın emrine itaat ve ibadet etmenin huzur ve lezzetini yaşamışlardır. İftarı yalnız yapmayıp, misafir davet ederek ona da iftar vermek, Müslümanların çok önem verdiği ibadetlerden biridir.

11 ayın sultanı olan Ramazan’ın son günlerini yaşamaktayız ve bizler bu akşam sizlerle ağırlamanın mutluluğunu yaşıyoruz.

Ramazan denince aklıma üç önemli davranış biçimi geliyor; paylaşmak, empati kurmak ve hoşgörülü davranmak. Bir Müslümanın rızkını başka bir insan ile paylaşması kadar güzel bir duygu yoktur, kanımca. Yaşama dâhil neyi paylaşırsak çoğalır, düşüncesi içindeyim. Bir diğer davranış biçimi ise empati kurmak, az rızka sahip olan insanların açlıkla verilen sınavını bire bir yaşaya bilmek, ne yüce bir duygudur. Eger hayatımızı kolaylaştırmak istiyorsak her daim empati kurmalıyız karşımızdakilerle. Ve son olarak hoşgörülü olmak, yani bizden olmayanı anlamak ve hoşgörülü davranmak. Eğer anlaşılmak istiyorsak önce karşımızdakini anlamamız gerekir. Umarım bu üç davranış biçimini sadece ramazan ayında değil diğer 11 ayda da göstermeyi başarırız. Şimdiden hepinizin mübarek ramazan bayramını HTKD olarak kutlar, hayırlara vesile olmasını temenni ederiz. Hayırlı iftarlar dileriz” diyerek sözlerini tamamladı.

Bir cevap yazın