• Per. Nis 25th, 2024

PEGİDANIN GÖZÜ YEMEDİ..!

ByHaber Merkezi

Haz 8, 2018

PEGİDANIN GÖZÜ YEMEDİ..!

Özcan Özbay

Kısa adı (Pegida) olan Göç ve İslam karşıtı Batı’nın İslamlaşmasına Karşı Vatansever Avrupalılar örgütünün Rotterdam Laleli Camii önünde iftar saatinde yapacağı Domuzlu mangal partisi son anda iptal edildi.

“Hollanda’nın İslamlaşmasını protesto etmek için” iftar saatinde cami önünde domuz çevirmek isteyen ve bu eylemlerini Hollanda nın bir çok şehrinde yapmak isteyen Aşırı sağcı 20 kişilik Pegida üyesi grup, polisin güvenlik endişesi nedeniyle garanti vermemesi ve cami önünde toplanan yüzlerce kişinin tepkinin tehlikeli boyuta çıkabileceği korkusu ile yarı yoldan geri döndürüldüğü öğrenildi.

Pegida eylemi nedeniyle Rotterdam’ın Güney bölgesindeki Diyanet’e bağlı Laleli Camii çevresinde olağanüstü güvenlik önlemi alındı.

16.00-18.00 saatleri arası Laleli camine destek vermek için gelen içlerinde Müslüman guruplardan olduğu kadar yaklaşık 2 bin Hollanda lı da, camii çevresine çiçekler koyarak desteklerini gösterdiler.

Laleli camii başkan yardımcısı Ziyaettin Kömürcü olayla ilgili olarak son iki haftadır çevre sakinlerini ve cemaatlerini sağ duyuya davet ettiklerini belirterek “Bu gün için vatandaşlarımıza her türlü uyarılarımızı yaptık. Polis te tüm tedbirini aldı. Bir olay yaşanmaması için herkes elinden geleni yapıyor. Grup geldiğinde biz onlara arkamızı dönerek Kurani kerim tılaveti dinleyeceğiz, her hangi bir provakasyona izin verilmeyecek.”dedi.

Bu durum hakkında polis, cami yönetimimiz ve Rotterdam belediye başkanı Ahmed Aboutaleb ile görüştüklerini de belirten Kömürcü “Kendisine diğer büyük şehirlerde buna izin verilmezken neden Rotterdam da böyle bir olaya izin verdiğini sorduğumuzda bize Başka şehirler beni ilgilendirmez ben Rotterdam dan sorumluyum, bu gün onlara yarın size dedi. Bizde kendisine gelsinler ama barbekü yapmasınlar dediğimizde de olmaz, bir kere izin verdik dedi. Bizde gelip gereken çalışmalara başladık.”dedi.

Aşırı sağcı örgüte bağlı 20 kişilik grup, yakındaki Slinge metro istasyonunda toplanarak, otobüsle cami önünde mangal partisi yapacakları alana doğru haraket etti.

Bu sırada iftar saati yaklaştıkça cami önünde toplanan kalabalık sayısı da giderek arttı.

Pegida üyeleri için ayrılan alanın yanıbaşında toplanan cami cemaati, tekbir getirerek aşırı sağcıları beklemeye başladı.

Cami imamı ile cami derneği yöneticileri, kalabalığa sık sol sakin olmaları için çağrı yaptı.

Cami önündeki kalabalık ve gerilimin arttığı sırada, Pegida üyelerinin gelmekten vazgeçtiği anons edildi. Kalabalık, tekbir ve sloganlarla eylemin iptal edilmesini kutladı.

Aşırı sağcıların, cami önündeki yolu kapatan kalabalık nedeniyle, otobüsten inmeden geri döndüğü öğrenildi.

Hollanda medyasına göre, polis Pegida üyelerine güvenlik konusunda garanti veremeyeceğini söyledi. Bunun üzerine aşırı sağcılar eylemi son anda iptal etti. Polise göre ise, eylemin iptal edilmesi Pegida’nın kendi tercihi olduğu açıklandı.

Hand ın Hand (El ele) 010″ adli barışsever oluşum ile bazı kilise vakfı üyeleri, Laleli Camii önündeki duvarlara çiçek bıraktı. Grup, kaldırıma ırkçılık karşıtı sloganlar yazdı.

Bir kilise vakfı üyesi, cami çevresinde, “Pegida’nın nefret söylemine karşı çiçeklerden bir sevgi duvarı” oluşturduklarını söyledi.

Pegida örgütünün Hollanda’daki büyük şehirlerde iftar saatinde yapacağı domuz çevirme eylemi, Amsterdam Utrecht, Haarlem, Gouda belediyeleri tarafından yasaklanmıştı. Ancak ülkenin ikinci büyük kenti Rotterdam’ın Müslüman kökenli Belediye Başkanı Ahmed Aboutaleb, aşırı sağcı örgütün eylemine izin verdi.

Konuyu yakından takip eden Türkiye de olayın hemen ardından bir açıklama yayınladı.

Yeneroğlu: “Rotterdam’da Müslümanlara karşı düşmanlığın teşvik edilmesi esef vericidir.”

AK Parti İstanbul Milletvekili Mustafa Yeneroğlu, Rotterdam Belediyesi’nin İslam düşmanı ve ırkçı hareket PEGIDA’nın Laleli Camii önünde iftar vakti domuz etli mangal partisi yapmasına izin vermesini, “Avrupa ülkelerindeki İslam düşmanı çevrelerin eylemlerinde kullandıkları sembollerin başında ‘domuz eti’ gelmektedir. Bu sembolün kullanılacağı bir eyleme izin verilmesi Müslümanlara karşı düşmanlığın teşvik edilmesiyle eş anlamlıdır. Müslümanların, bu tip eylemlere karşı demokratik tepkilerini göstermeleri ve soğukkanlılıklarını korumaları önemlidir.” sözleriyle eleştirdi. Yeneroğlu açıklamasında şunları kaydetti:

“Avrupa ülkelerinde gün geçmiyor ki; Müslümanlarla ilgili şaşkınlık verici bir gelişmeyle karşılaşmayalım. Bundan birkaç gün önce Belçika’da bir Bakan sözde eşitliğin sağlanmasından sorumlu olmasına rağmen Türkçe derslerini siyasi malzeme olarak kullanmıştı. Bu gelişmelerin son örneği de Rotterdam Belediyesi’nin, varlık sebebi ırkçılık ve İslam düşmanlığı olan PEGIDA hareketine Laleli Camii önünde iftar vaktinde domuz etli mangal partisi düzenlemesine izin vermesi oldu.

İslam düşmanlığı, ırkçılık veya ayrımcılık Avrupa ülkelerinde özellikle bazı semboller üzerinden yürütülüyor. Domuz eti veya kafası ile gamalı haç işareti, bu sembollerin önde gelen, özellikle de cami tacizlerinde kullanılan örneklerinden biridir. Bunun her kesim tarafından ve belediye yetkililerince de açıkça bilinmesine rağmen Rotterdam Belediyesi bu sembolik provokasyona izin vermiştir. Bu izinle bir dini gruba, azınlığa karşı düşmanlığı, saygısızlığı sergileme ortamı oluşacaktır.

Rotterdam Belediye Başkanı tercihini sözde düşünce özgürlüğü adına malum hakaret ortamının oluşması yönünde kullanmıştır. Bu şekilde de toplumsal barışı zedelemektedir. Yaklaşımı, Hollanda’daki birlikte huzurlu bir şekilde yaşama yanlısı yerli veya göçmen tüm Hollandalı kesimlerce de tasvip edilmeyecektir.

Hollanda’da yaşayan başta Türkler olmak üzere tüm Müslümanların bu tip eylemlere karşı demokratik tepkilerini göstermeleri ve soğukkanlılıklarını korumaları önemlidir. Farklı inançlara ve kültürlere saygılı bir toplumsal düzenin güçlendirilmesi uzun vadede Hollanda toplumu için yararlı olacaktır.”

Bir cevap yazın