• Per. Mar 28th, 2024

Hocalı Katliamı Kurbanları Lahey’de Anıldı

ByHaber Merkezi

Şub 26, 2018

Hocalı Katliamı Kurbanları Lahey’de Anıldı

Azerbaycan’da 26 Şubat 1992’de 613 kişinin Ermenilerce öldürüldüğü Hocalı Katliamı’nda hayatını kaybedenler Lahey’de “Hocalı Soykırım Anıtı” önünde, Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneğince düzenlenen anma programında anıldı.

anma programına, Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Alper Yüksel ve Azerbaycan’ın Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Celal Mirzayev’in de bulunduğu Türk ve Azerbaycanlılar oluşan kalabalık bir grup katıldı.

Her sene oldugu gibi saygı duruşu ve Kur’an-ı Kerim okunmasıyla başlayan programda anıta çelenk ve karanfiller bırakıldı.katliamı yapanlar lanetlendi.

Türkiye’nin Lahey Büyükelçiliği Maslahatgüzarı Yüksel de Türkiye olarak Azerbaycan’ın acısını aynen paylaştıklarını, “Bundan 26 yıl önce Hocalı’da meydana gelen katliamın acısını yüreğimizin ve kalbimizin en derininde hissediyoruz. O insanlık suçunu gerçekleştirenlerin kalbimizde en ağır ceza ile mahkum edildiğini bildirmek isterim. Hocalı şehitleri bizim de şehitlerimiz. Hepsine Allah’tan rahmet diliyorum.” dedi.

Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın, birçok ülkenin Hocalı’yı soykırım olarak tanıdığını, bu sayının daha da artması için çalıştıklarını kaydetti.

“Bu hafta Hollanda parlamentosunda milletvekillerinin Ermenilere nasıl alet olduklarına şahit oldum ama onların içinde üç tane kahraman çıktı. Denk Partisi milletvekilleri onların orada sırtlarında bu sorumluluğu taşıyarak hepimizin hakkını savunduğunu da gördüm.”

Hollandalı milletvekillerin de anıtın önüne gelerek gerçekleri görmesi gerektiğine işaret eden Aşkın, “Hocalı katliamı bizim elimizde en büyük delildir. Bunu Hollanda ve Avrupa’da anlatabilsek Türkiye’yi de güçlendirmiş oluruz.” diye konuştu

26 YIL GEÇMESİNE RAĞMEN HOCALI SOYKIRIMI HALA UNUTULMADI
Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneği Başkanı İlhan Aşkın,soykırımın işlendiği yerde çok sayıda kişinin öldüğünü ve o toprakların hala işgal altında olduğunu belirterek “bilindiği gibi 26 şubat 1992 yılından bu yana 26 sene geçti. Geçen 26 senenin acısı Türk milleti için hala çok tazedir. 83’ü çocuk 106’sı kadın ve 7’den fazla yaşlı olmak üzere hocalı halkından 613 kişi hunharca katledilmiş, 1275 kişi rehin alınmış ve 150 kişi kaybolmuştur. Kayıp ve rehinlerden 26 senedir hala haber alamadıklarımız mevcuttur.Şu bir gerçek tir ki aradan geçen 26 yıla rağmen o acıyı hala yüreklerimizde hissediyoruz. Her yıl ise Lahey’e törenlere olan ilgi hala artarak devam ediyor.Bosna Hersek, Pakistan, Macaristan, Meksika gibi ülkeler bu katliamı soykırım olarak kabul etti. Biz Hollanda’da da böylesi bir kararın alınması için çabalıyoruz. Konunun Hollanda parlamentosu gündemine taşınması için mücadele veriyoruz. Bunun içi bir imza kampanyası başlatılmasını planlıyoruz. Burada siyasi partilerde görev alan temsilcilerimize de büyük görev düşüyor” dedi. ”

BU TÜR KATLİAMLAR BİR DAHA OLMASIN
Lahey Dinlerarası Diyalog Platformu Başkanı Bart en Broek, Hocali’de 26 yıl önce yaşanılan insanlık trajedisini kınamak için burada olduklarını söyledi. Broek “gerçekten Hocali’de insanlık adına kara bir gündür. Masum insanların hunharca katledildiklerine şahit olduk. Bunun için bu tür katliamların yapılmaması için çağrıda bulunuyoruz.” dedi.

Konuşmaların ardından Lahey’de bulunan Hocalı Soykırım Anıtına yaklaşık 500 kişi tek tek kırmızı karanfil bıraktı. Şehitlerin ruhuna Fatihalar gönderildi.Ardından Hollanda Azerbaycan Türk Kültür Derneğinde katılımcılar için sine vizyon gösterisi ve akabinde yemek ikram edildi.

Bir cevap yazın