• Sal. Nis 23rd, 2024

Vatan Partisinden Hollanda Parlamentosu Önünde Basin Açiklamasi

ByHaber Merkezi

Şub 21, 2018

Vatan Partisinden Hollanda Parlamentosu Önünde Basin Açiklamasi

Vatan Partisi heyeti, Hollanda Parlamentosu önünde 1915 olaylariyla ilgili basin açiklamasi yapti.

Türkçe ve Ingilizce basin açiklamasina, Vatan Partisi Genel Sekreteri Utku Reyhan, Genel Baskan Yardimcilari Inci Özdil ve Ali Mercan, Avrupa Temsilcisi Beyhan Yildirim ve Hollanda Temsilcisi Ahmet Uyar katildi.

Vatan Partisi adina bildiriyi okuyan Utku Reyhan, uluslararasi baskenti oldugu söylenen Hollanda’nin uluslararasi hukuka riayet etmesini ve uygun davranmasini beklediklerini, 1915 olaylarina iliskin Ermeni iddialarini tanimaya yönelik çabalarin gayrimesru ve kabul edilemez oldugunu söyledi.

Reyhan, “Ermeni soykirimi yapildigi iddiasi, Birinci Dünya Savasi’nda da emperyalist bir propaganda idi, bugün de öyle. O zaman Ingiltere vardi bu kampanyanin merkezinde, simdi ABD. Üzülerek görüyoruz ki, Türkiye’nin Afrin’de ABD destekli terörle savastigi kosullarda, Hollanda da ABD’nin emperyalist yalanina alet olmaya basladi.” dedi.

Soykirimin bir suç tanimi ve hukuki bir kavram oldugunu hatirlatan Reyhan, “Soykirim suçu, Birlesmis Milletler’in 1948 Soykirim Sözlesmesinde tanimlanmistir. Suçun varligina yalnizca suç oldugu iddia edilen eylemin yapildigi ülkenin mahkemesi veya yetkili Uluslararasi Ceza Mahkemesi karar verebilir. Hollanda Meclisinin ya da herhangi bir ülkenin meclisinin soykirima hükmetme yetkisi yoktur.” ifadesini kullandi.

Hollanda Parlamentosunun alacagi bir kararin hiçbir hukuki degerinin olmadigini vurgulayan Reyhan, “Hollanda, ABD emperyalizminin ‘Kürdistan’ adi altinda ikinci Israil devleti kurma girisimini desteklemis olur, o kadar. Bu destegin ABD girisimini bozguna ugramaktan kurtarma sansi da yoktur. Hollanda, Türkiye’ye düsmanligini ilan etmis olur. Kararin siyasal degeri de iste bu kadardir.” diye konustu.

Reyhan, Vatan Partisi olarak Almanya’dan sonra, Türkiye-Hollanda iliskilerinin de normallesmesini savunduklarini belirtti ve Hollandali milletvekillerine, meclise gelecek böyle bir tasariya oy vermeme ve iki ülke arasindaki dostluk baglarini güçlendirme çagrisinda bulundu.

Bir cevap yazın