• Sal. Mar 19th, 2024

Hollanda’da Yaralı Askerleri Uyuşturucuyla Tedavi Edecekler

ByHaber Merkezi

Şub 5, 2018

Hollanda’da Yaralı Askerleri Uyuşturucuyla Tedavi Edecekler

Hollanda’da çatışma bölgelerinde görev yaparken yaralanan ve travma sonrası stres bozukluğu yaşayan askerlerin tedavisinde, ekstazinin etkin maddesi MDMA kullanılıyor.

Hollanda’da yaralı askerler ekstazi isimli uyuşturucunun etken maddesi ile tedavi edilecek. Ekstazi adlı uyuşturucu ilacın ana maddesi olan MDMA’ın, travma sonrası stres bozukluğu tedavisinde büyük ölçüde başarılı olduğu belirtiliyor.

ÜÇTE BİR ORANINDA VERİLİYOR

Bu durum askerlik sırasında yaralanan be ağır travma geçiren kişilerin tedavisine yönelik uluslararası bir araştırmanın son aşaması. Askerlere, gece hayatında kullanılan uyuşturucunun üçte biri oranında MDMA veriliyor.

TRAVMAYI RAHATÇA İFADE ETMEYİ SAĞLIYOR

Uzmanlara göre bu madde, insanları daha açık hale getiriyor, korku ve paniği önlüyor. Bu sayede askerler yaşadıkları travmayı, korku duymadan daha rahat bir biçimde dile getirebiliyorlar.

Ayrıca uyuşturucu, askerlerin terapistleriyle daha güçlü bir bağ kurmasına da yardımcı oluyor.

YÜZDE 83 BAŞARILI

Araştırmayı yürüten isimlerden biri olan Leiden Üniversitesi psikotravmatoloji uzmanı Prof. Dr. Eric Vermetten, Volkskrant gazetesine yaptığı açıklamada uyuşturucunun, travma sonrası stres bozukluğunu yüzde 83 oranında tedavi ettiğini söyledi.

“GERÇEK OLAMAYACAK KADAR GÜZEL”

Hollandalı uzmana göre yürüttükleri araştırmanın sonuçları, “gerçek olamayacak kadar” güzel. Vermetten, MDMA’nın ilaç olarak kullanılması için yapılan araştırmanın son aşamasında olduklarını belirterek, “Bütün sonuçlar böyle olumlu çıkarsa, MDMA 2021 yılında psikoterapi ile birlikte ilaç olarak resmen tanınabilir” dedi.

BİLİNÇSİZ KULLANIM BÜYÜK RİSK

Bağımlılık uzmanı Dr. Robert van de Graaf ise, bu konuda psikoaktif maddelerle çalışan psikiyatristlerin eğitilmesi gerektiğine işaret etti. Van de Graaf, aksi taktirde insanların bilinçsiz bir şekilde bunu denemeye kalkmasının büyük risk doğuracağını vurguladı.

Araştırma ABD’li uzmanlarla birlikte yürütülüyor. Araştırmaya Amerika ve Avrupalı askerler katılıyor. ABD’de MDMA gibi uyuşturucu maddelerin yasak olması nedeniyle ilaç olarak kaydettirilmesinin zaman alacağı belirtiliyor.

BBC Turkce

Bir cevap yazın