• Cum. Mar 29th, 2024

Makam arabasi sadece devlet islerinde kullanilir

Byadmin

Oca 3, 2018

Makam arabasi sadece devlet islerinde kullanilir

Geçtigimiz günlerde Rotterdam Tren Gar’indan eve dönerken iki dönemde Rotterdamda sosyal islerden sorumlu belediye baskan yardimciligi yapmis suan saglik, sosyal yardim Bakani ve basbakan yardimcisi sayin Hugo Mattheus de Jonge ile kasilastik.

Evet etrafinfa ne koruma ordusu nede makam arabasi yoktu. Hugo kizi ile birlikte bir konsere gitmis, konser bitimindede benimle sohbet ederek metro’ya bindi. Sayin Bakani metroda yolculardan hiç biri rahatsiz etmedi. Kimse bir sey sormadi. Bir an dogdugum topraklar geldi aklima. Acaba dedim bir gün benim dogdugum topraklarda yöneticiler toplu tasima araçlari ile yolculuk yaptigini görmek nasip olurmu.

Geçen senede sayin meclis baskanimiz Khadija Arib hanimefendi ile yine tranvay da yolculuk yapmistik. Onunda etrafinfa ne koruma nede makam soförü vardi. Sayin meclis baskanimizlada tranvayda sohbet imkani bulmustum.

Aslinda olay çok basit, agzimiz açildiginda hazreti Ömerin adaletinden bahis eder ve hakli bir sekilde gururlaniriz. Çünkü hazreti Ömer kendi özel isleri için kendi mumunu develet isleri için devletin mumunu yakardi.

Hollanda’da böyle olmasinin sebebi nedir?
Birincisi güçlü demokrasi. Güçlü demokraside ayni zamanda bagimsiz basin olmasi. Sistemin yerine iyi oturmus olmasi ve sistemin kisilere bagimli olmamasi.

Demokrasinin güçlü olmasi halkin her seyi kontrol edebilmesinden kaynaklanmaktadir. Buda bagimsiz basin ile gerçeklesebilir. Eger bir yetkili devletin verdigi imkanlari özel isleri için kullanirsa bunu bagimsiz basin gündeme getirir ve yetkili açiklama yapmak durmunda kalir. Bu davranis kabul görmez.

Yanilmiyorsam Türkiyedede sadece Nihat Kaveci kendi özel islerinde kendi arabasini kullanirmis. Merhum bakan Amerika’da daha iyi bir imkani birakip ülkesine hizmet için geri dönmüstür. Zaten siyaset halka hizmet için yapilan bir istir.

Sistemin kisilere bagimli olmamasi ise ayri bir önemli etkendir. Bilindigi gibi Hollanda’da hükümetin kutulmasi 209 gün sürmüstür. Bu zaman içerisinde enfilasyon yükselmemistir, her hangi bir ürüne zam gelmemistir, is pazarinda ve uluslar arasinda iliskilerde her hangi bir olumsuzluk yasanmamistir.

Yani ne yapip yapip demokrasimizi güçlendirmemiz ve hazreti Ömer gibi adaletli olmamiz gerekiyor.

Umarim bir gün bu gördüklerimi dogdugum topraklardada görmek nasip olur.

By admin

Bir cevap yazın