• Cts. Nis 20th, 2024

Hollanda’da her 8 sporcudan biri ‘cinsel istismar kurbani’

ByHaber Merkezi

Ara 14, 2017

Hollanda’da her 8 sporcudan biri ‘cinsel istismar kurbani’

Yusuf Özkan / Lahey, Hollanda

Hollanda’da spor klüplerindeki cinsel istismar vakalarinin ciddi boyutlarda oldugu açiklandi. Resmi arastirmalara göre her 8 sporcudan bir cinsel istismar kurbani.
En fazla tacize ugrayanlarin basinda gelli, escinsel ve göçmen sporcular geliyor. Kurbanlarin büyük bölümü ise, 16 yasindan küçük sporcular.

Hollanda Spor Federasyonu (NOC – NSF) tarafindan, spor klüplerindeki cinsel istismar olaylarini arastirmak amaciyla olusturulan sorusturma komisyonu, çalismalarini tamamladi.
Eski Içisleri Bakani Klaas de Vries baskanligindaki komisyona göre, spor branslarinda cinsel istismar oldukça yaygin.

130 sikayet geldi

Geçen Mayis ayinda olusturulan komisyona 130 sikayet basvurusu yapildi. Komisyon 2001 – 2017 yillari arasinda resmi kayitlara geçen istismar olaylari ile 2016 yilinda yasanan 2 bin 200 cinsel saldiri ve bin 500 tecavüz vakasini inceledi.

Arastirmaya göre, cinsel saldiri kurbanlarinin büyük bölümü 16 yasindan küçük çocuklar. Bu yas grubundaki sporcularin yüzde 75’i cinsel siniri asan davranisa maruz kalmis. Saldirganlarin büyük bölümü ise, diger sporcular ya da çalistiricilar.

Lezbiyen, gay, biseksüel ve transseksüel (LGBT) sporcular; engelli sporcular ile göçmen kökenli sporcular en fazla tacize ugrayan kesimler.

Komisyona göre, polis spor dünyasindaki cinsel istismar olaylarini yeterince takip etmiyor. Geçen yil bildirilen 2 bin 200 taciz ve bin 500 tecavüz olayi ile ilgili çok az fail ceza almis.

Komisyon, istismar olaylari ile ilgili olarak polis ve savciligin ihmali olup olmadiginin arastirilmasini istiyor.

‘Failler korunmuyor’

Sporda cinsel istismarin önlenmesi için acil eylem çagrisi yapan komisyona göre, bu konuda ciddi yasal düzenlemelere ihtiyaç var.

Cinsel taciz vakalarina iliskin kulüplere bildirim zorunlulugu getirilmesin isteyen komisyon, spor kulüplerinin sikayet basvurularini kolaylastirmak için “güvenilir kisi” uygulamasini yayginlastirmasini ve magdurlara destek vermesini önerdi.

Komisyonun önerileri arsinda, spor kulüplerinde tacizle mücadele için rehberlik ve bilgi merkezi olusturulmasi, taciz konusunda basvuru prosedürünün kolaylastirilmasi da yer aliyor.

Komisyon Baskani ve eski Içisleri Bakani de Vries’e göre, toplum bu konudaki ciddiyetin yeterince farkinda degil. Ivedilikle sorunun üzerine gidilmesini isteyen de Vries, “Katolik Kilisesi’ndeki istismar olaylarinin aksine burada failler korunmuyor” dedi.

Kaynak : BBC Turkce

Bir cevap yazın