• Cum. Mar 29th, 2024

“ARABULUCULUK TA KÜLTÜRÜ TANIMAK ÇOK ÖNEMLI”

ByHaber Merkezi

Ara 3, 2017

TENZİLE ERDAL “ARABULUCULUK TA KÜLTÜRÜ TANIMAK ÇOK ÖNEMLİ”

ULUSAL ARABULUCULUK KONGRESİ YAPILDI

Özcan Özbay (Özel Haber)

Her yıl Hollanda da Kasım ayı içerisinde gerçekleştirilen Ulusal arabuluculuk Kongresi bu yılda Bussum de gerçekleşti. Kongreye ilgi beklenenin üzerinde oldu.

Yaklaşık 20 yıl öncesinden günümüze kadar devam eden ve bir çok dava da kararları dahi etkileyebilen arabuluculuk sektöründe yaklaşık üç bin arabulucu arasında Tescilli tek Türk olarak Adalet Bakanlığı altında görev yapan Hukukçu, Uzlaştırmacı, Arabulucu, Uluslararası Ticari Tahkim’de Hakem ve Uzman Tenzile Erdal ile Hollanda da arabuluculuk konusunda yaptığımız görüşmede Erdal “Hollanda da 20 yıldır bu sektör var ve hukuktaki önemide her gün dahada büyümekte. Bende bu kongrelere 2007 yılından bu yana Uzlaştırmacı, Hukukçu ve Arabulucu olarak katılmaktayım. Her yıl kongremizin içeriği değişmekte, örneğin bu yıl temamız Arabuluculuk ta Kültürün önemi idi.”dedi.
tenzile erdal hocasi Annemarie de Graaf ile[3450]Bir gün süren kongreye Hollanda nın çeşitli şehirlerinden yaklaşık Hakim, hukukçu, Avukat, Doktor gibi Akademisyenlerden oluşan 600 kişi katıldı.

Türkiye de Arabuluculuk sektörünün henüz daha çok yeni olduğunu belirten Erdal “Arabuluculuk son üç yıldır Türkiye de de var. Ben Arabuluculuk konusunda Uluslararası çalışabilme yetkisine de sahibim.”dedi.

Arabuluculuk Ne Demektir?

Arabuluculuk, günümüzde dostane yollarla uyuşmazlık çözüm yöntemleri içinde en yaygın olarak bilinen ve uygulanan uyuşmazlık çözüm yöntemidir.

Arabulucu Kimdir?

Arabulucu, sistematik teknikler uygulayarak, görüşmek ve müzakerelerde bulunmak amacıyla tarafları bir araya getirerek onların birbirlerini anlamalarını ve bu suretle çözümlerini kendilerinin üretmesini ve aralarında iletişim sürecinin kurulmasını sağlamaya çağlayan tarafsız üçüncü kişidir.

Arabulucu Tam Olarak Ne İşi Yapacak?

Arabulucu, bu süreçte karar veren kişi değildir. Hatta taraflara herhangi bir çözüm de önermez. Taraflar uyuşmazlığı kendileri uzlaşarak çözerler. Arabulucu, tarafların aralarındaki asıl uyuşmazlığı ve menfaatlerini tespit ederek bu konularda tartışmalarını ve çözüm bulmalarını sağlamaya çalışır. Burada taraflar kendi çözümlerini kendileri üretirler ve bunu yaparken birbirlerini anlamaya çalışırlar.

Ne Zaman Arabulucuya Gidebilirim?

Karşı tarafla aranızda uyuşmazlık çıktıktan ve fakat mahkeme veya tahkime başvurmadan önce arabulucuya gidebileceğiniz gibi mahkemeye dava açtıktan sonra da arabulucuya gidebilirsiniz.

Bir cevap yazın