• Cum. Nis 19th, 2024

“Adres degisikligi yurt disi seçmenin oy kullaniminda sorun olmayacak.”

ByHaber Merkezi

Kas 23, 2017

Yeneroglu: “Adres degisikligi yurt disi seçmenin oy kullaniminda sorun olmayacak.”

AK Parti Istanbul Milletvekili ve TBMM Insan Haklarini Inceleme Komisyonu Baskani Mustafa Yeneroglu, “Yurt disindaki bazi vatandaslarimiz adres degisikligi nedeniyle yurt disindaki seçimlerde oy kullanamamistir. Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapilan son degisiklikle, bu sorunun giderilmesi için önemli bir adim atilmis oldu.” dedi. Yeneroglu sunlari kaydetti:

“Yurt disindaki vatandaslarimizin yasadiklari ülkelerdeki ikamet adresleri Türkiye’deki adres kayit sisteminde yerlesim yeri adresi olarak yer almaktadir. Ancak Türkiye’de yapilan farkli islemler nedeniyle bu adres bilgisi degisiklige ugrayabiliyor. Yurt disindaki vatandaslarimizin ikinci adres olarak belirttikleri Türkiye’deki ikamet yerleri, yerlesim yeri adresi olarak kayitlara geçebiliyor. Bu adres degisikligi nedeniyle yurt içi seçmen kütügüne kayitli olarak görülen bazi vatandaslarimiz geçmiste yurt disindaki seçimlerde oy kullanamamistir. Böylelikle en temel hak olan seçme hakki basit bir teknik engelden dolayi yerine getirilememistir.

Nüfus Hizmetleri Kanunu’nda yapilan son degisiklikle, bu sorunun giderilmesi için önemli bir adim atilmis oldu. 7039 sayili kanun ile yapilan degisiklik sayesinde adrese dayali olarak yürütülen islemlerde diger adres, yerlesim yeri adresi ile ayni hukuki degere sahip olacaktir. Kurumlar yürütecekleri is ve islemlerde yerlesim yeri adresi gibi diger adres bilgilerini de esas alacaklardir.

Böylelikle yapilan adres degisikligi nedeniyle yurt disindaki seçimlere katilimda magduriyet yasanmasina engel olmak için yasal zemin olusturulmustur. Bundan sonraki süreçte Yüksek Seçim Kurulu ve Nüfus ve Vatandaslik Isleri Genel Müdürlügü gibi ilgili kurumlarimiz seçimlere katilim hususunda var olan teknik altyapinin yeniden yapilandirilmasiyla ilgili gerekli çalismalari yapacaklardir.

Yurt disindaki seçimlere katilimi engelleyici teknik bir sorunun giderilmis olmasi önemli bir adimdir. AK Parti olarak yurt disindaki vatandaslarimizin seçimlere katiliminin ve siyasi temsiliyetinin güçlendirilmesi için gerekli çalismalari yapmaya devam ediyoruz. Nasil ki; seçim sandigini dis temsilciliklerimize götürerek tarihe not düstüysek, siyasal katilimin önündeki engelleri asma hususunda da ayni hassasiyeti göstermeye devam ediyoruz.”

Bir cevap yazın