• Per. Nis 25th, 2024

Hollanda’dan “Basörtülü Polise Ayrimcilik Yapildigi” Karari

ByHaber Merkezi

Kas 20, 2017

Hollanda’dan “Basörtülü Polise Ayrimcilik Yapildigi” Karari

Hollanda’da Müslüman polis Sarah Izat’in, çalisirken basörtüsü kullanmasina izin verilmemesi hakkinda “ayrimcilik” karari verildi.

Hollanda Insan Haklari Komisyonundan yapilan yazili açiklamada, Izat’in bulundugu polis bürosu sikayet bölümünde basörtüsüyle çalismasina izin verilmemesinin “ayrimcilik” oldugu belirtildi.

Komisyon, polisin dini sembolize eden esyalari kullanmanin yasak olmasi gerekçelerinin, Izat’in polis bürosunda çalistigi bölümde sikayetlerin telefon üzerinden alinmasindan dolayi geçerli olmadigi için basörtülü ve üniformali çalisabilecegini kaydetti.

Izat, kararin ardindan, sosyal medya üzerinden, “Biz kazandik. Üniforma ile basörtüsü takma hakkim var. Bu çok sey ifade ediyor ve bu hepimizin zaferi. Benim yerimde olan herkesin zaferi.” mesajini paylasti.

Izat, çalisirken üniformasiyla basörtüsü takmasina izin verilmemesini din özgürlügüne aykiri ve ayrimcilik oldugu gerekçesiyle Hollanda Insan Haklari Komisyonuna tasimisti.

Adalet ve Güvenlik Bakanligina bagli olan Hollanda Insan Haklari Komisyonunda alinan kararlarin baglayiciligi bulunmuyor.

Hollanda’da, polislerin tarafsiz gözükmeleri amaciyla üniforma giydiklerinde dini sembolize eden esyalari kullanmalari yasak.

Amsterdam Il Emniyet Müdürü Pieter-Jaap Aalbersberg, geçen mayis ayinda Hollanda’da yerel bir gazeteye verdigi röportajda, emniyet teskilatina farkli etnik kökenlerden kisilerin istihdam edilmesini saglamak için basörtüsünün polis üniformasinin bir parçasi olmasi hususunu görüsebileceklerini söylemisti.

Bir cevap yazın