• Cts. Nis 20th, 2024

5. KIRMIZI LALE FILM FESTIVALI ÖDÜLLERi SAHiPLERiNi BULDU

ByHaber Merkezi

Kas 6, 2017

5. KIRMIZI LALE FILM FESTIVALI ÖDÜLLERi SAHiPLERiNi BULDU

Özcan Özbay

Bu yil besinci kez düzenlenen Kirmizi Lale Film Festivali Rotterdam ayagini tamamladi. Nezahat Yildirim`in sunuculugunu yaptigi Son gece Festivalde derece alanlara odulleri dagitildi. Siyah Karga filmi en iyi Film Seçildi.
siyah karga odul2, Turk, 3 Hollandali sinema elestirmeni ve yönetmeninin olusturdugu jüri, Bu yilin En Iyi Yönetmen ödülünü ilk kez iki filme birden verdi. Fikret Reyhan’in Sari Sicak ve Erhan Tuncer’in Agustos Böcekleri ve Karincalar filmleri ödüle layik gorulduler.
sari sicak en iyi yonetmen fikret reyhanAyrica bu yil ilk kez düzenlenen En Iyi Kisa Film Yarisimasinin birincisi ise Onur Yagiz’in Toprak filmi oldu.
ilk kez kisa film ozel sahis tekil

Gecenin onemli anlarindan biri olan Yasam Boyu Basari ödülüne bu yil TV ve sinema sanatcisi Erdal Özyagcilar Layik goruldu. Özyagcilar ödülünü Adana Altin Koza Film Festivali Direktörü Ismail Dikilitas’in elinden aldi.

Ödulunu aldiktan sonra esi Guzin ve kizi Zeynep Özyagcilarla bir hatira fotografi cektiren Usta oyuncu “Bu ödül benim unutulmaz anilarim arasinda yer alacak.”dedi.

erdal ozyagcilar roportaj

Daha sonra mikrofonlarimiza konusan Erdal Özyagcilar “yaklasik 50 yildir ben bu sektordeyim. Ben oyuncuyum. Hollanda da Turk Vatandaslarinin yaptigi boyle guzel bir organizede bana verilen odul beni cok mutlu etti. Bir cok odul aldim ama bu odul benim icin cok daha anlamli ve ozel bir odul oldu.”dedi.

Turk sinemasinin ilerledigininde altini cizen Özyagcilar “Sanat bitmez. Turk sinemasi guzel yerlere geldi. Artik Dunya sinemalarinla yarisir konumda.”dedi.

Turkiye de sinema suresi kadar suren dizi filmler hakkindaki goruslerini de sordugumuz Erdal Özyagcilar “Bence ikisi ayri kulvar oldugu icin birbirini cok etkiledigini dusunmuyorum”dedi.

Bunca calisma arasinda vazgecilmezim dedigi tiyatro calismalarinida yogun sekilde surdurdugunu belirten usta oyuncu “Kizim Zeynep Özyagcilar in tiyatrosu olan Tiyatro Marti bunyesinde oyunlarimizi sergiliyoruz. Turkiye donusumuzde de yeni bir oyun icin calismalara baslayacagiz. Bu arada neden Tiyatro Marti diye soracak olursaniz. Kizim bunun cevabini soyle veriyor “Marti Kafese konmayan tek kus”o yuzden tiyatromuzun adi Marti oldu “dedi.

fikret reyhan

Fikret Reyhan “Festival heyetine cok tesekkur ederim. Ailemin bir kismi burada yasiyor. Boyle bir yerde En iyi Yonetmen odulunu almak benim icin buyuk onur. bizi bu odule layik goren herkese cok tesekkur ederim. Tum sinema severleri Sari Sicak filmimizi izlemeye davet ediyorum.”dedi.

Bu odul Sari Sicak filminin ilk odulu olmadigini belirten Reyhan “Filmimiz buraya gelirken istanbul film festivalinden en iyi film odulunu almistik ayrica uluslar arasi Moskova Film festivalinden den en iyi yonetmen odulunu almistik. Burada da odul cikartmak bizi cok mutlu etti.”dedi.

erhan tuncer

Bir diger En iyi Yonetmen odulu sahibi Erhan Tuncer de yaptigi aciklamada “Buray agelmeden once filmimiz iko odul daha almisti. Birincisi Van film festivalinde Juri ozel odulu, digeri de Antakya da en iyi senaryo odulu almistik. Simdide Hollanda dan En iyi Yonetmen odulu ile donuyor olmak bizi mutlu etti.”dedi.

mehmet emin alkanlar-2017 roportaj

Kirmizi Lale Film Festivali komitesi adina konusan baskan Mehmet Emin Alkanlar da mikrofonlarimiza yaptigi aciklamada “Rotterdam bolumunu bu aksam ki odul torenimiz ile tamamliyoruz, ancak festivalimiz bunyesinde filmler 12 Kasim a kadar sinemalarda gosterilmeye devam ediyor. 12 Kasimda ki kapanisin hemen ardindan da gelecek yilin calismalari baslayacak. 2018 yilinda Kirmizi Lale Film Festivali daha onceleri oldugu gibi yine Mayis ayi icerisinde gercekelsecek.”dedi.

5. Kirmizi Lale Film Festivali Amsterdam’daki Yunus Emre Enstitüsü salonlarinda 8 ve 11 Kasim tarihlerinde kazanan filmlerin gösterimini yapacak, 12 Kasim tarihinde de Delft sehrindeki Lummen sinemasinda gösterilecek filmlerle sona erecek.

Ote yandan Adana Altin Koza Film Festivali Baskani ve Yöneticilerininde hazir bulundugu odul toreni aksaminda Kirmizi Lale Film Festivali ve Adana Altin Koza film festivali arasinda Kardeslik ve Isbirligi Protokolü imzalandi.

Adana Altin Koza Film Festivali baskani Dikilitas Türk sinemasinin kabuk degistirdigi bu dönemde, Avrupa’daki bu tür girisimlerin önemli oldugunu söyledi.

Bir cevap yazın