• Cts. Nis 20th, 2024

Hollanda’da Üniformali Polis Memuruna Basörtüsü Yasagi

ByHaber Merkezi

Eki 21, 2017

Hollanda’da Üniformali Polis Memuruna Basörtüsü Yasagi

Hollanda’da Müslüman bir kadin polis, çalisirken üniformasiyla basörtüsü kullanmasina izin verilmemesini Hollanda Insan Haklari Komisyonuna tasidi.

Müslüman kadin polisin avukati Betül Özates, AA muhabirine yaptigi açiklamada, müvekkilinin polis üniformasi giydiginde basörtüsü kullanmasina izin verilmemesinin din özgürlügüne aykiri ve ayrimcilik oldugunu belirtti. Özates, sunlari söyledi:

“Müvekkilimin bulundugu polis bürosu sikayet bölümünde çalisan herkes isini üniformali yaparken kendisine istisna uygulanarak basörtüsünü çikarmadigi takdirde sivil elbisesi ile çalismasina izin verilecegi söylendi. Bu sekilde çalisan müvekkilim kendisine din üzerinden ayrimcilik yapildigi için komisyona sikayette bulundu.”

Özates, sikayetin sonucunun 14 Kasim’da belli olacagini aktararak, “Sonucun bizim açimizdan olumlu olacagina inaniyorum. Komisyonda alinan kararlar baglayici olmasa da bir geçerliligi var. Ayrimcilik yasasi üzerine kurulmus bir komisyon oldugu için olumlu bir sonuç bizi bir adim ileri götürecektir.” ifadesini kullandi.

Basörtüsünün dini sembolize etmedigini kaydeden Özates, “Dini sembolize eden esyalar üniforma altinda gizlenebilir ama basörtüsünü gizleyemezsin.” degerlendirmesinde bulundu.

Hollanda’da, polislerin tarafsiz gözükmeleri amaciyla üniforma giydiklerinde dini sembolize eden esyalari kullanmalari yasak.

Amsterdam Il Emniyet Müdürü Pieter-Jaap Aalbersberg, geçen mayista Hollanda’da yerel bir gazeteye verdigi röportajda, emniyet teskilatina farkli etnik kökenlerden kisilerin istihdam edilmesini saglamak için basörtüsünün polis üniformasinin bir parçasi olmasi hususunu görüsebileceklerini söylemisti.

Bir cevap yazın