• Cts. Nis 20th, 2024

Hamile Kadindan Kan Nakli Yaptiran Erkeklerde Ölüm Tehlikesi

ByHaber Merkezi

Eki 21, 2017

Hamile Kadindan Kan Nakli Yaptiran Erkeklerde Ölüm Tehlikesi

Yapilan yeni bir arastirmaya göre hayatinda en az bir kez hamilelik yasamis kadinlardan kan nakli yaptigi erkeklerin ölüm riski, donörü hiç hamilelik yasamamis erkeklerinkine göre daha yüksek.

The Independent’in haberine göre, 10 yillik verilerin incelendigi arastirma, 50 yasin altinda ve hamilelik geçirmis bir kadindan kan almis erkeklerin ölüm oraninin bir buçuk kat daha fazla oldugunu ortaya koydu; bu da ölüm oraninda yüzde 6’lik bir artis anlamina geliyor.

Hollanda’da 31 bin 118 hastanin incelendigi verilerde, 4 bin erkegin – yüzde 13 – hamile kadinlardan kan nakli yapildiktan sonra hayatini kaybettigi görünüyor.

Arastirmanin ortak yazarlarindan Dr. Rutger Middleburg Journal of the American Medical Association dergisindeki makalesinde, “Hatarinda en az bir kere hamilelik geçirmis bir dönörden kan nakli gerçeklestirilen erkeklerin ölüm oraninin, erkek bir donörden veya hamilelik geçirmemis kadin bir donörden kan nakli yapilan erkeklere göre ciddi sekilde daha yüksek” diye yazdi.

Arastirma, hamilelik sirasinda muhtemel bir bagisiklik sistemi degisikliginin bu sonuçla baglantili olabilecegini öngörüyor.

Buna karsilik, Ingiltere saglik otoritesi NHS, hamilelik geçirsin veya geçirmesin tüm kadinlardan kan bagisi almaya devam ettigini açikladi.

Bir cevap yazın