• Per. Mar 28th, 2024

AMERİKALI MEG DAVİS TÜRKÇE MÜZİKLE OKUL BİTİRDİ

ByHaber Merkezi

Haz 25, 2017

AMERİKALI MEG DAVİS TÜRKÇE MÜZİKLE OKUL BİTİRDİ

Özcan Özbay

28 yasındaki Amerikalı Meg Davis 2002 yılında Konservatuarda tesadüfen tanıştığı Türk Halk Müziğine adeta aşık olarak, Pop bölümünde başlamış olmasına rağmen branşını Türk Halk Müziğine çevirerek eğitimini aldı. Önceki gün yıl sonu merasiminde bir sunum yapan Davis Konservatuarın Türk Halk Müziği bölümünü 8,5 puanlık bir derece ile bitirdi.
meg-davis-ropKendisi ile yaptığımız röportajda Hayatında önemli bir çok şeyin hep tesadüflerle geldiğini ve tesadüflere inandığını söylerek başladı. Davis “Merhaba benim adım Meg Davis. 28 yasındayım. Amerikada doğudum büyüdüm. 2002de Hollandaya yerleştim. Konservatuara POP bölümünde başladım. 4 sene konservatuarda POP müziği bölümünü okuduktan sonra okuduğum konservatuarda sekreter olarak çalışmaya başladım. Çalıştığım dönemde Türk halk müziği bölümünü keşfettim. Manisa yöresine ait olan Kırmızı Buğday türküsünü duyduktan sonra Türk müziğine aşırı derecede ilgi duydum, ve Türk müziğinin daha geniş ve zor bir teoriye sahip olduğunu gördüm, bunu denemek istedim. Türk halk müziği bölümünde hocamız Kemal Dinç idi.”dedi.

Geçtiğimiz haftalarda Konservatuarda Lisans sınavına giren Davis bunuda başarı ile atlattı. Meg Davis “2 hafta önce Cuma günü Lisans sınavımı kazandım. Yüksek lisans a başvurup alındım. Yüksek lisansta amacım Eski sevdiğim Amerika müziği ve yeni sevdiğim Türk müziğini ve bu 2 kültürü birleştirip ortaya yeni projeler üretmek istiyorum ve böylece Türk müziğini Hollanda da ve Amerika da sunmak istiyorum.”

Okulun bitmesinle yaşamında dğeisiklikler olduğunu da sözlerine ekleyen Meg Davis şimdi amacının Yüksek lisansı bitirdikten sonra Türk müziğini batı ülkelerinde bulunan ilk okullarda Öğretim üyesi olarak genç çocuklara ders vermek olduğunu belirtti. Davis “Türk müziğinin ritmini ve makamlarını çocuklara aşina etmek istiyorum. Böylelikle Batı müziği ve Türk müziği arasında bir bağlantı kurabilmelerini sağlamak istiyorum.”dedi.

Türküleri çok sevdiğini, Türkü söylerken adeta o türküyü yaşadını söyleyen Amerikalı türkücü Megan Davis uzun kıyaslamalar sonrasında en çok sevdiği türküyü de açıkladı. Davis “Bu sene en sevdiğim Türküyü keşfettim. TRT versiyonu Kırşehir yöresine ait, bestesi Neşet Ertasa ait olan Çiçekdağı türküsüne aşık oldum. Okulda değerli sınıf arkadaşlarım Harun Kaplan, Müsab Açıksöz, Hakan Uyrum ve Ghaeth Almaghoot ile muhteşem, Türkülerle dolu ve delidolu bir 4 sene geçirdim.”dedi.

Yakın zamanda tümHollanda yı kapsayan bir konser serisi düşündüğünüde belirten Meg Davis “Yakında bu hayalimdeki konseri gerçekleştireceğim. Tüm Hollanda ya Türk halk Müziğini sevdireceğim. Sonrasında da Türk Müziği hakkında tarihsel, müzik sözleri ve anlamları, bestekarları gibi geniş kapsamlı bir araştırma yapmak istiyorum. En son olarak ta önümüzdeki yıl Haziran-Temmuz ayları içinde tüm bilgilerinle olsütüracağım Türk Stilinde bir pop müziği albümü yapmak istiyorum.”dedi.

Bir cevap yazın