• Sal. Nis 16th, 2024

Hollanda 80 gündür hükümet kuramadi

ByHaber Merkezi

Haz 5, 2017

Hollanda 80 gündür hükümet kuramadi

Hollanda’da yapilan genel seçimlerin üzerinden 80 gün geçmesine ragmen halen hükümet kurulamadi

Hollanda’da 15 Mart’ta yapilan genel seçimlerin üzerinden 80 gün geçmesine ragmen ülkede halen hükümet kurulamadi.

Hollanda Temsilciler Meclisi, seçimlerin ardindan son hükümetin Saglik, Sosyal Yardimlasma ve Spor Bakani Edith Schippers’i yeni hükümetin kurulmasinda koalisyon seçeneklerinin arastirilmasi için görevlendirmisti.

Schippers’in, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birligi (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Yesil Sol (GL) partileri arasinda yaptigi müzakerelerde özellikle göç konusunda yasanan anlasmazlik nedeniyle koalisyon görüsmeleri seçimlerden iki ay sonra tikanmisti.

Tikanikligin ardindan siyasi liderler ile 2. tur görüsmeleri yapan Schippers, bu görüsmelerden de farkli bir sonuç alamayinca görevinden istifa etmisti.

Temsilciler Meclisi, geçen hafta hükümeti kurma görevini son hükümette Devlet Bakanligi görevini yürüten 75 yasindaki Herman Tjeenk Willink’e vermisti.

Willink, hükümetin kurulmasi konusunda aceleci davranma taraftari olmadigini vurgulayarak siyasi liderlerle görüsmelere baslamisti.

Toplam 13 partinin 150 sandalyeli meclise girdigi Hollanda’da en az 4 partili bir koalisyon kurulmasi bekleniyor.

Ülkedeki hiçbir siyasi parti, mecliste 20 milletvekilligi elde ederek ikinci büyük siyasi parti olan Geert Wilders’in liderligindeki asiri sagci Özgürlük Partisiyle (PVV) koalisyon kurmak istemiyor.

Hollanda’da 2012’de yapilan genel seçimlerden 54 gün sonra iki partili koalisyon hükümeti kurulmustu.

Bir cevap yazın