• Cts. Nis 20th, 2024

Hollanda Siyasiler Yeni Bir Koalisyon Arayisi Içerisinde

ByHaber Merkezi

May 21, 2017

Hollanda Siyasiler Yeni Bir Koalisyon Arayisi Içerisinde

Hollanda parlamentosundaki siyasi partiler, ülkede 15 Mart’ta yapilan genel seçimlerden 61 gün sonra koalisyon görüsmelerinin tikanmasi nedeniyle yeni bir koalisyon arayisi için mecliste bir araya geldi.

Basbakan Mark Rutte, Özgürlük ve Demokrasi için Halk Partisi (VVD), Hristiyan Demokratlar Birligi (CDA), Demokrat 66 (D66) ve Yesil Sol (GL) arasinda yapilan koalisyon görüsmelerinin tikanmasina iliskin mecliste yaptigi açiklamada, “Daha önce söylenildigi gibi göç konusunda anlasamadik. Bu konuda birini suçlamak dogru olmaz. Bu bir sonraki müzakerelerde bir araya gelme sansini azaltir ama bu dört partinin tekrar koalisyon görüsmelerinde bulunma ihtimali çok düsük çünkü VVD ile GL arasindaki fark çok büyük.” dedi.

Rutte, asiri sagci Özgürlük Partisi (PVV) lideri Geert Wilders’i güvenilir bulmadiklari için kesinlikle PVV ile hükümette bulunmak istemediklerini ifade ederek, “Bunun disinda diger partilerin hepsi ile görüsmeye açigiz.” seklinde konustu.

D66 lideri Alexander Pechthold, istikrarli bir koalisyon kurulmasi gerektigine isaret ederek, sag ve solun birlestigi bir koalisyon hükümetinin taraftari oldugunu belirtti.

Son hükümette Saglik, Sosyal Yardimlasma ve Spor Bakani olarak görev yapan Edith Schippers bütün siyasi parti liderleriyle ayri ayri görüserek tavsiyelerini alacak.

Hollanda’da 2012’de yapilan önceki genel seçimlerden sonra iki partiden olusan koalisyon hükümeti 54 gün sonra kurulabilmisti.

Bir cevap yazın