• Cts. Nis 20th, 2024

Adalet Tecelli Edecektir

Seyyid Burhanettin Kekec / Almelo

2014 tarihinde Hollanda’nin Almelo kentinde Ermeni kilisesinin bahçesine dikilen sözde Ermeni soykirimi anitini protesto mitinginde yaptigi konusmadan dolayi hakkinda dava açilan Den Haag Azerbaycan Türk Kültür Dernegi Baskani Ilhan Askin’in mahkemesinde dava asamasina gelindi.

Ilk durusmasi 6 Aralik 2016 tarihinde Almelo Adliyesinde görülen durusmada bilirkisi raporu hazirlanmasi ve incelenmesi için 3 Mart 2017 tarihine ertelemisti. Bugün görülen mahkemenin ikinci durusmasinda mahkemenin atadigi bilirkisi raporunun yani sira Ilhan Askinin kendi istegi ile Türkolog Armand Sag’ a hazirlatilan raporda savunmanin içerisinde mahkeme heyetine sunulmustu.

Savci Iddianamesinde Ilhan Askini ayrimcilik ve toplumun (Ermeni) bir bölümünü hedef göstermek ve kin nefret olusturmakla suçlayarak bunun Hollanda toplumunda rahatsizlik yaratacagini savundu. Özellikle de Ilhan Askin’in ‘Karabag Ermeniye mezar olacak’ sözlerini neden kullandigini sordu. Ilhan Askin savunmasinda, ‘1992 yilindan beri Birlesmis Milletlerce de kabul edilen Azerbaycan’a ait olan Karabag topraklari üzerinde bir siddet ve zulüm devam edegelmektedir. Cani yanmis bir toplumun sözcüsü olarak dikkatleri orada yapilan zulme çekmek amaciyla yapilmis bir konusmadir. Ben konusmamda bir siir de okumustum. Konusmamin sadece bir cümlelik bölümü alinmis ama diger söylediklerim dikkate alinmamis. Konusmami tamamiyla inceleyecek olursaniz konusmamizda Karabag’da her iki toplum için de huzurun saglanmasini barisin gelmesini dilemisiz. Ama sanirim kasitli olarak toplumumuzun bir slogan haline getirdigi ‘Karabag Ermeniye mezar olacak’ bölümünün alinmis oldugunu görüyoruz. Bu bizim açimizdan kabul edilemez. Konusmamizdan sonra orada bulunan binlerce insan hiç bir taskinlik ve siddete meydan vermeden dagildigina dikkat çeken Askin, Biz her iki toplum için de baris ve huzur istiyoruz. Tarih bizi hakli da çikardi. 2016 yili içerisinde gelisen olaylarda yüzlerce Ermeni hayatini kaybetti. Yani Karabag Ermeniye mezar oldu. Keske topraklarimizdan çekilselerdi de bunca insanin cani yanmasaydi’ seklinde savunma yapti.

Ilhan Askin’in Avukati Peter Plasman ise yaptigi savunmada, ‘Müvekkilinin Ermeni toplumuyla kisisel bir sorun yasamadigini böyle bir niyeti olsaydi bunu Karabag sözleriyle sinirlandirmadan dogrudan bütün Ermenilere ölüm seklinde de söyleyebilecegini ama Ilhan Askinin bütün sözlerine dikkat edilirse Karabag ifadesinin devamli tekrarlandigini bununda Karabag’da yasanan olaylara dikkat çekmek amaciyla söylendigini iddia ederek müvekkilinin beraat etmesini talep etti.

Savci Ilhan Askin’a söyledigi sözlerden dolayi pismanlik duyup duymadigini sordugunda Ilhan Askin, ‘Hiçbir sekilde pismanlik duymadigini söyleyerek, Biz Karabag’da yasanan zülüm dikkat çekmek istedik. Bu zulüm o topraklarda halen devem ediyor. Orada böyle bir zulüm yasanirken biz nasil huzur bulabiliriz?’ dedi. Daha sonra savci 2014 yilinda gerçeklesen protesto ‘da yer alan mehteran takimini sordu. Bunun bir siddet simgesi olup olamayacagini ve neden orada bulunduklarini sordu. Ilhan Asin, ‘Biz sünnet dügünlerimizde, bayramlarimizda ve hatta bazi eglencelerimizde bile Mehteran Takimini getiririz. Bizim dügünlerimizde Ermeniler olmadigina göre neden bir siddet unsuru olsun. Bu bir folklordur’ dedi.

Savci Ilhan Askin hakkinda Hollanda toplumunda ayrimcilik ve toplumun (Ermeni) bir bölümünü hedef göstermek ve kin nefret olusturmakla suçlayarak bunun kabul edilemez oldugunu dolayisiyla Ilhan Askinin Ceza hukukunun ilgili maddeleri uyarinca 80 saat kamu hizmeti yapma cezasi ve sartli olarak 2 hafta hapis cezasi (Hapis yatmayacak ancak 2 yil içerisinde bir suç isledigi takdirde 2 haftalik hapis cezasini da yatacak) ile cezalandirilmasini istedi.

Hakim karari açiklamak için durusmayi 17 Mart 2017 tarihine erteledi.

Durusmayi izlemeye ve Ilhan Askin’a destek vermek amaciyla durusmayi takip edenler arasinda , Türkiye Cumhuriyeti ve Azerbaycan Devletlerinin Konsolosluk görevlileri, Türk Tarihçi Mehmet Tütüncü, Kütahya Tunçbilek Belediye Baskani Agah Askin, Dünya Azerbaycan Kongresi Baskani Asif Kurban, Belçika Azerbaycan Dostluk Dernegi Baskani Ayhan Demirci, Hollanda Anavatan Cemiyeti Baskani Mayise Gündogdu, Belfeld Azerbaycan Dernegi Baskani Tarena Tagiyeva, Sivas Platformu Baskani Ibrahim Çitili, Azerbaycandan sehit ailesi Seriye Müslümkizi, Almelo Belediyesi Encümen üyesi ve Liste Çete’nin Baskani Ugur Çete ve çesitli sehirlerden gelen çok sayida Türk kökenli vatandaslar katildi.

Mahkeme sonunda Ilhan Askin destek için gelen Türk kökenli vatandaslarin ‘geçmis olsun’ dileklerini kabul ederek verdikleri destek için herkese ayri ayri tesekkür etti.

Durusmayi çok sayida Hollanda ve Türk medya organlari da takip etti.

Bir cevap yazın