• Per. Nis 25th, 2024

Hollanda Meclisi’nden Kontrollü Esrar Ekimine Onay

ByHaber Merkezi

Şub 23, 2017

Hollanda Meclisi’nden Kontrollü Esrar Ekimine Onay

Hollanda Meclisi, devlet denetiminde esrar üretimini serbest birakan yasa önerisini kabul etti.

Hollanda’da “hosgörü yasasi” kapsaminda “coffeeshops” adi verilen kafelerde esrar satisi serbest. Ancak buralarda satilan esrar kaçak yollarla üretiliyor.

Muhalefetteki Demokratlar 66 (D66) Partisi’nin, kaçak üretimin kayit altina alinmasina iliskin önerisi, 150 üyeli mecliste 77 milletvekilinin oyu ile kabul edildi.

Hükümet ortagi Liberal Sag Parti (VVD) ile diger sag partiler öneriye karsi oy kullandi.

Yeni düzenlemeye göre, esrar üretiminde kullanilan Hint keneviri, sadece devlet tarafindan kontrol edilen çiftliklerde ekilebilecek.

Söz konusu kafeler, sattiklari esrari yasal izinle üretim yapan çiftliklerden temin etmek zorunda olacaklar.

Öneriyi hazirlayan D66 Milletvekili Vera Bergkamp, 40 yildir kafa karistiran “hosgörü ikilemine” açiklik getirmek istediklerini söyledi.

Belirli bir miktara katar serbestçe esrar satan kafelerin esrar üretme ya da toptan esrar satin almasi yasak.

Bu nedenle kafelerde satisi serbest olan esrar, evlerin çatilari ve is yerlerinde kaçak yollarla üretiliyor ve “el altindan” kafelere veriliyor.

Öneriye savunan milletvekillerine göre, esrar üretimi sirasinda yogun bir sekilde kaçak elektrik kullanimini ekonomiye ciddi bir yük getiriyor. Kaçak çekilen elektrik hatlari nedeniyle sikça yasanan yanginlar da, toplum açisindan tehlike olusturuyor.
Bergkamp’a göre, yeni düzenleme ile yüz milyonlarca euroluk bir pazar kayit altina alinacak ve suç orani azalacak. Yasal yolla üretilen esrarin içerigi bilindigi için, halk sagligini tehdit etme riski de ortadan kalkacak.
Hollanda Belediyeler Birligi, bu düzenlemeye destek veriyor. Bir çok belediye, esrar üretme yetkisinin kendilerine verilmesini istiyor.

Öneriye karsi çikan sag ve Hiristiyan partiler ise, düzenlemenin uluslararasi yasalara aykiri oldugunu savunuyor. Bu yasa ile gençler arasinda uyusturucu bagimliliginin artacagini ve uluslararasi pazar içinde organize suç örgütlerinin artmaya devam edecegini öne sürüyorlar.
Mecliste kabul edilen yasa, parlamento çogunlugunun da onayini almasi halinde yürürlüge girecek.

Bir cevap yazın