• Per. Mar 28th, 2024

Hollanda’da Ezan Yasağı Talebi Seçim Bildirgesine Girdi

ByHaber Merkezi

Şub 1, 2017

Hollanda’da Ezan Yasağı Talebi Seçim Bildirgesine Girdi

Hollanda Meclisi’nde temsil edilen, dinci Toplumcu Reform Partisi (SGP), 15 Mart’ta düzenlenecek genel seçimler öncesi hazırladığı bildirgesini ‘İslamlaşma ile mücadele’ üzerine kurdu.

Bildirgede halkın İslam konusundaki kaygılarının giderek arttığı savunuldu.

Bildirgede ezanın yasaklanması ile Müslümanlara dini bayramlarını kutlama izni verilmemesi taleplerine yer verildi.

Hollanda’da 15 Mart’ta yapılacak genel seçimler öncesi aşırı sağcı Özgürlük Partisi’nin (PVV) ardından, koyu Protestan inanç çizgisindeki SGP de programını ‘İslamlaşma ile mücadele’ üzerine kurdu.

SGP tarafından, “Hollanda’da İslam varlığının sınırlarını belirlemek” amacıyla bir seçim bildirgesi hazırlandı.

“Hollanda halkının İslam konusunda giderek artan endişelerinin haklı olduğu” savunulan bildirgede, “bu inancın radikal aşırılıklarına karşı Hollanda’yı korumak için alınması gereken önlemler” sıralandı.

Bunlar arasında, Hollanda’da ezanın yasaklanması, ülkede yaşayan Müslümanlara dini bayramlarını kutlamaları için izin verilmemesi yer aldı. SGP, ‘radikal görüşlere sahip olan İslami kuruluşların da’ kapatılmasını istedi.

SGP, daha önce de ülkedeki
camilerde hoparlörden ezan okunmasının yasaklanmasını
talep etmişti.

Hollanda Radyosu’na konuşan SGP lideri, “Camilerde hoparlörden ezan okunmasını istemiyoruz. Ortadoğu’da değiliz. Her gün bu kadar sık ezan sesi duymak zorunda değiliz” demişti.

‘Dinlerin aynı düzeyde tutulması akılsızca’

SGP’nin seçim bildirgesinde, “İslamlaşmanın önlenmesi için” sığınmacı akının sınırlandırılması gerektiğine işaret edildi.

Mezhep ya da inanca dayalı suç işleyenlerin sığınma hakkının iptal edilmesi önerildi.

SGP lideri Kees van der Staaij, insanların çılgın biçimde din eşitliğini savunduğunu belirterek, “dinleri aynı düzeyde tutmanın akılsızca bir davranış olduğunu” öne sürdü.

Van de Staaij, “İsa Peygamber’in sevgi mesajına karşılık, Muhammed Peygamber’in şiddeti kötüye kullanması arasında gece ile gündüz kadar fark var” dedi.

SGP, 15 Mart seçimleri öncesi tüm siyasi partilere İslam’a bakışlarını açık bir şekilde ortaya koymaları çağrısında bulundu.

‘Yabancı düşmanlığının uzantısı’

Türkiye kökenli milletvekilleri Tunahan Kuzu ve Selçuk Öztürk’ün kurduğu Denk adlı oluşum, SGP’nin bildirgesini, “son dönemde yaygınlaşan İslamofobi ve yabancı düşmanlığının uzantısı” diye değerlendirdi.

Hollanda Meclisi’ndeki 150 sandalyeden 3’üne sahip olan SGP, koalisyon hükümetine dışarıdan destek veriyor.

Hollanda’daki aşırı Protestan kesimin temsilcisi olan parti, inancı gereği listelerinde kadın adaylara yer vermiyor.

Parti tabanı ise, “Tanrı’nın emirlerine karşı çıkmamak için” çocuklarına aşı yapılmasına izin vermiyor. Bu nedenle, Protestanların yoğun olduğu bölgelerde sık sık salgın hastalıklar görülüyor.

Kamuoyu yoklamalarına göre birinci durumda olan Geert Wilders liderliğindeki aşırı sağcı PVV de, seçim bildirgesinde Hollanda’daki camilerin kapatılacağı ve Müslüman sığınmacı gelişine izin verilmeyeceği vaadinde bulunmuştu.

Bir cevap yazın