• Per. Mar 28th, 2024

AP Raportörü: Türkiye ile müzakereler askıya alınsın

ByHaber Merkezi

Kas 4, 2016

AP Raportörü: Türkiye ile müzakereler askıya alınsın

Avrupa Parlamentosu (AP) Türkiye Raportörü Kati Piri ise Avrupa Birliği’ne, Ankara ile yürütülen üyelik müzakerelerini derhal askıya alması için çağrı yaptı.

Hürriyet’te yer alan habere göre, AB Dışişleri ve Güvenlik Politikaları Yüksek Temsilcisi Federica Mogherini ile AB Komisyonu’nun Genişlemeden Sorumlu Komiseri Johannes Hahn da yazılı bir açıklama yaptı.

HDP milletvekillerinin terör eylemlerini destekleme suçlamasıyla gözaltına alınması ve ardından tutuklanmasının AB’yi ciddi şekilde endişelendirdiği vurgulanan açıklamada, “Gözaltına alınanlar arasında yer alan HDP Eş Genel Başkanları Figen Yüksekdağ ve Selahattin Demirtaş, demokratik yollarla seçilmiş liderler, güven duyduğumuz ve değer verdiğimiz muhataplarımızdır” ifadesi kullanıldı.

Aşırı endişe verici

Mogherini, Twitter hesabından yaptığı açıklamada da HDP milletvekillerinin gözaltına alınmasını “aşırı derecede endişe verici” olarak tanımladı. Mogherini, “Demirtaş ve diğer vekiller gözaltına alındığı için aşırı derecede endişeliyim. Yetkililerle temas halindeyiz. Ankara’daki AB büyükelçilerini toplantıya çağırdık” diye tweet attı.

Schulz: Türkiye sırtını dönüyor

Avrupa Parlamentosu Başkanı Martin Schulz ise yaptığı açıklamada “Seçilmişleri temsil eden HDP’li parlamenterlerin tutuklanmasıyla Türk makamları sadece Türkiye’yi demokrasiden uzaklaştırmakla kalmıyor, aynı zamanda AB-Türkiye ilişkilerinin temelini oluşturan değerlere, ilkelere, normlara ve kurallara da sırtını dönüyor” ifadelerini kullandı.

Avrupa Parlamentosu’nun Türkiye Raportörü Kati Piri de konuyla ilgili attığı tweet’te, “Türkiye’den yine çok kötü bir haber. Şimdi Parlamento’nun HDP’li üyeleri gözaltına alınıyor” ifadelerini kullandı.

Müzakereler askıya alınsın

BBC Türkçe’nin haberine göre, AP Türkiye Raportörü Piri, Avrupa Birliği’ne, Türkiye ile üyelik müzakerelerini derhal askıya alması için çağrı yaptı.

Piri, Hollanda Radyosu’na yaptığı açıklamada, Brüksel’den, Türkiye ile üyelik görüşmelerinin derhal askıya alınması konusunda net bir sinyal beklediğini söyledi

Bir cevap yazın