• Cum. Nis 19th, 2024

“DÜSÜNMEK iCiN 8 AY MEZARDA YATTIM”

ByHaber Merkezi

Eki 10, 2016

“DÜSÜNMEK iCiN 8 AY MEZARDA YATTIM”

Fatih Unat

Zengin bir ailenin cocugu olarak Dunya`ya gelen gittigi bir kahvede bir zihinsel özürlünün sopa ile dovuldugunu gordukten sonra yasamina farkli bir yon veren Ali Denizci ile Temsilcimiz Fatih Unat in roportajinin ilginizi cekecegini dusunuyoruz.

“Ali bey ile gorusmeye gittigimde neyle karsilacagimi tam bilemiyordum, tedirgindim.” diye sozlerine baslayan Fatih Unat ” Ali Denizci Zengin bir aileden geliyor, Ateist, Sarapci, Uyusturucu kullaniyor. Boyle bir adamla hayatimda ilk kez karsilasacagim. Dogrusu ne soracagimi yada ne cevap alacagimi bilmiyorum. Kendisinle bulustuk ve baslatti anlatmaya;
fatih unat-ali denizci

-Kisaca, korkularimi unutmak için 3.5 sene sokaklarda dolastim. Düsünmek için 8 ay mezarda yattim. Yaratmak için alkol tedavisi görüp yeniden basladim. Harekete geçmek için Dervis Baba’yi kurdum.

-Yalida dogup, sokaklarda geçen yillardan Cihangir Dervis Baba’ya nasil geldik?

-Ekonomik olarak rahat bir ortamda büyüdüm. Ama gençlik yillarimdan itibaren çevremde gördügüm adaletsizliklerden ötürü yetmisli yillarda yasadisi sol bir örgüte katildim. Militan oldum. Zenginden alip, fakire dagitiyorduk.

-Bir tür Robin Hood hayati mi yasadiniz o yillarda?

-Yetmislerde bazi evlerde ampül yoktu. Insanlar mum isiginda oturuyordu. Cami minarelerinden ampul çalip, insanlara dagitirdik. Piyasada kalp ilaci yoktu. Ilaç çalip, ihtiyaci olanlara dagitirdik. Ben Etiler’de oturuyordum, arka mahallemiz Karanfilköy’dü. Gida kamyonlarini soyup, o mahallelere gida götürürdük.

-Sonra…

-Sonra malum cezaevine girdim, çiktim. Cezaevi sonrasi büyük ihalelere giren müteatlik yasamim basladi. Ancak para kazandikça korkum artti. En büyük korkum ise parasiz kalip sokaklarda yasamakti. Bu korkuyla yüzlesmem gerektigini anlayip teknede yasamaya basladim. Derken Kumkapi’da sokak adamlariyla tanistim. O hayattan etkilenip, onlarla dehlizlerde yasamaya basladim.

-Neydi sizi etkileyen?

-Istanbul’da hangi lokantaya gidersen git, paran olmadan da karnin doyuyor. Ne istiyorsan getiriyorlar. Aç kalmiyorsun. Ama sonra kardeslerim beni yakaladi, doktora götürdüler. Tahliller sonucu siroz oldugum ve içmeye devam edersem bir sene içinde ölecegimi söylediler. ‘Eyvallah’ deyip Asiyan Mezarligi’ndan bir mezar aldim. Içine sünger yatak atip, o mezarda yasamaya basladim. 8.5 ay orada içtim ve düsündüm.

-Inançli miydiniz?

-Tamamen ateisttim. Bana her zaman içki, yemek ve temiz çamasir getirildi. Ama kim getiriyordu bilemiyordum. Bir gün bir ayet dudaklarimdan döküldü. ‘Karanlik gecede karanlik kuyunun dibindeki ayagi kirik karincanin rizkindan biz sorumluyuz.’ Ateist girdigim mezardan sufi olarak çiktim. Korkularimi oraya gömdüm.

-Mezardan çikinca hayatiniz nasil degisti?

-Hemen tedavi oldum. Ondan sonra geleni kabul ettim. Çünkü kimin gönderdigini biliyordum.

-Dervis Baba’ya nasil geldik?

-Mezardan çiktiktan sonra sufizm konusunda ciddi okumalar yapmaya basladim. Nefsini öldürmen gerekiyor. Bu arada büyük dedem Abdullah el Hasimi Atatürk’le birlikte Sivas Kongresi’ni düzenleyenlerden. Rifai seyhidir. Abdülhamit tarafindan Sivas’taki Alevi-Sünni çatismasini durdurmak için Sivas’a yollaniyor. Sanirim o yolumu açti. Yeterince maddi hayattan tatmin olunca Istanbul’un en geri kalmis yerlerinden Balat’a geldim. Yasar abiyle tanistim. Çay ocagindan odunla kovalanan bir deliydi. Arkadas olduk. Sonra mahallenin diger delilerini tanidim. 18 deli vardi. Balat’taki kahvehane ilk onlarla kuruldu.

-Balat’ta yapacagimizi yaptik. Orada yüzlerce yoksul aileye gida yardiminda bulunduk. Simdi Tarlabasi gibi diger mahallelere yardim etmemiz gerekiyor. Dernek kurduk. Merkez olarak Cihangir’i seçtik. Gida da götürüyoruz, bilgi de.

-Kimler geliyor Dervis Baba’ya?

-Cihangir’den Bagdat Caddesi’nden gelenler de var, Avcilar, Beylikdüzü’nden de. Para istemiyoruz. Yardimlara katilin istiyoruz.

-Nasil etkinlikler yapiliyor?

-Burada ücretsiz dersler veriliyor. 423 aileye düzenli yardim yolluyoruz. 150 ögrenciye burs veriyoruz.

Aslina bakarsaniz cilgininda otesi bir adamlar konustum. ilginc hayati inisli cikisli ve bicak sirti olmasina ragmen oldukca dikkat cekici hatta bazen ornek alinasi gibi geldi bana. Karar sizin.

Bir cevap yazın