• Cum. Mar 29th, 2024

Deodorant kullanimi ve gögüs kanseri iliskisi

ByHaber Merkezi

Eyl 30, 2016

Deodorant kullanimi ve gögüs kanseri iliskisi

Isveçli arastirmacilar, meme kanseri ile terlemeyi engelleyici deodorantlarin içindeki alüminyum bilesikleri arasinda bir iliski olabilecegini öne sürüyor.

Arastirmacilar, pek çok kisinin ortak sorunu sosyal hayati olumsuz yönde etkileyen terleme ve ter kokusunu önlemek için özellikle kadinlar arasinda en yaygin kullanilan deodorantlarin içindeki, alüminyum bilesiklerin meme kanseri riskini arttirdigini söylüyor. Arastirmaya katilan Isveç Kanser Arastira Enstitüsü uzmanlari, Stefano Mandriota ve André – Pascal Sappino, fareler üzerinde yaptiklari deneylerde, uzun süreli alüminyum klorüre maruz kalan farelerde, tümör olusumuna yol açtigini tespit ettikleri belirtildi.

Deodorantlarin içerisinde yüksek miktarda alüminyum klorür oldugunu belirten Mandriota, “Deodorantlarin içindeki alüminyum klorür oranlari her ülkeye göre degismekte örnegin, Isviçre’de yüzde 90 Fransa’da ise yaklasik yüzde 75. Hollanda’daki oranlari bilmiyorum. ” Ancak dikkat edilmesi gereken bu ürünlerin ‘teri bloke’ ediyor olmasidir. Alüminyum gözenekleri tikama özelligine sahip olmasindan dolayi bu ürünlerin içerisinde yer aldigi bilinmektedir.

Kozmetik ürünlerin içerisinde kullanilan maddelerin oldukça karmasik yapiya sahip oldugunu belirten Mandriota, deodorant alirken alüminyum oraninin yüzde sifir (0) olmasina dikkat edilmesi gerektigini ifade ediyor.

Meme kanseri ile terlemeyi engelleyici kozmetiklerin içindeki alüminyum bilesikleri arasinda bir iliski olabilecegi 12 yil önce Ingiltere’de yapilan bir arastirmada ileri sürülmüstü. Yapilan klinik çalismalar, Alüminyum Chlorohydrate benzeri alüminyum içeren kimyasallarin vücutta östrojen benzeri etki olusturarak hormonel dengeyi bozabilecegi ve hücrenin genetik yapisinin degismesine sebep olabilecegi bunun da meme kanserine yol açabilecegi ileri sürülmüstü.,

Eda Cihan

Bir cevap yazın