• Sal. Nis 16th, 2024

Binlerce Hollanda vatandaşının telefon konuşmaları çalındı

ByHaber Merkezi

Eyl 30, 2016

Binlerce Hollanda vatandaşının telefon konuşmaları çalındı

Binlerce Hollanda vatandaşının cep telefonuyla yaptığı özel konuşmalar ve yazışmaların Avustralyalı teknoloji şirketi Appen’in elinde olduğu belirtildi.

Volkskrant’da yer alan habere göre, 2010 ile 2011 yılları arasında yapılan binlerce telefon konuşmaları ve yazışmalar Avusturya merkezli Appen şirketinin elinde. Telekom uzmanlarına göre, konuşmalar ve yazışmaların İngiliz gizli istihbarat servisi GCHQ tarafından dinlenerek, konuşmaları metne dönüştüren bir yazılım geliştirmek üzere Appen şirketine verildiği ihtimali üzerine duruyor.

Özel konuşmaların Appen şirketi tarafından dinlendiği bilgisi, 2011 yılında şirketin İngiltere ofisinde çalışan Hollandalı bir bayanın binlerce ses kaydını dinlediği ve bu bilgileri Volkskrant gazetesi ile paylaşmasıyla ortaya çıktı öğrenildi. Ses kayıtlarının tanılandırılması için binlerce ses kaydını dinlediğini anlatan Appen eski çalışanı, dinlediği kayıtlar arasında gecen Hollandaca konuşmaların dikkatini çektiğini belirtiyor. Adının açıklanmasını istemeyen eski bir çalışan, konuşmaların özellikle Den Haag bölgesinde bulunan taksi şoförleri arasında geçen konuşmalar ve bazı özel görüşmeler olduğunu belirtiyor.

Hollanda Ulusal Kriminal Büro Telekom uzmanı René Pluijmers, İngiliz İstihbarat Servisi GCHQ’nin aralarında Hollanda’nın da bulunduğu onlarca fiber optik kablo üzerinden gerçekleştirilen konuşmaları dinlediğini ve 1981 yılından bu yana ses tanıma alanında uzman olduğunu belirtiyor. Pluijmers, GCHQ’nin seslerin otomatik tanımlamasını sağlayan yeni bir yazılım geliştirmek üzere, konuşmaları Appen şirketine vermiş olabileceğini ifade ediyor.

Appen, konuşmaları yazıya dönüştüren yazılım ve program geliştiren bir teknoloji şirketi. Şirketin web sitesinde Appen şirketinin, veri akışlarından otomatik olarak ‘ duygu tanıma’ tanımanın mümkün olduğu yer alıyor.

Eda Cihan

Bir cevap yazın