• Cts. Nis 20th, 2024

Lagendijk: Basima gelenlerin nedeni yasak bir gazeteye yazmam

ByHaber Merkezi

Eyl 28, 2016

Lagendijk: Basima gelenlerin nedeni yasak bir gazeteye yazmam

Yusuf Özkan / Lahey, Hollanda

Lagendijk, havaalaninda kendisini karsilayan gazetecilere konustu “Yeniden vize almasi gerektigi” gerekçesiyle dün Türkiye’ye girisine izin verilmeyen ve geri gönderilen eski Avrupa Parlamentosu (AP) üyesi ve Türkiye-AP Karma Parlamento Komisyonu Es Baskani Joost Lagendijk Hollanda’ya döndü.

Amsterdam Schiphol Havaalani’nda gazetecilere konusan Lagendijk, “Eve gitmeyi planliyordum. Simdi tekrar Hollanda’dayim. Fakat Türkiye’de olmayi isterdim.” dedi.

Lagendijk, gelismeler konusunda resmi bir bilgi edinemedigini belirterek sunlari söyledi;
“Yasananlarin, yasak bir gazeteye yazmis olmamdan kaynaklanabilecegini bilmek için spekülasyon uzmani olmaya gerek yok. Bunun yani sira simdi kapatilmis bir üniversitede iki yil ders vermis olmam…Bunlar not alinmis olmali.”

Hollanda basini: Lagendijk, Today’s Zaman’da yazdigi için Türkiye’ye alinmadi
Lagendijk, 15 Temmuz’daki darbe girisimi sonrasi kapatilan Zaman ve Today’s Zaman gazetelerinde yaziyor; Istanbul’daki Süleyman Seyh Üniversitesi’nde ders veriyordu.

7 yildir, gazeteci Nevin Sungur ile evlendikten sonra yerlestigi Istanbul’da yasayan Lagendijk, dün ögleden sonra indigi Istanbul Sabiha Gökçen Havalimani’nda alikonmus ve Türkiye’ye sokulmamisti.

‘Türkiye’de problemi olan ilk kisi degilim’

Joost Lagendijk gazetecilere yaptigi açiklamada, “2 saat bekleme ve bir sürü telefondan sonra” özel bir vize olmadan Türkiye’ye giremeyecegini ögrendigini anlatti.

Yeni bir vize için Türkiye’nin Lahey Büyükelçiligi’ne basvuracagini belirten Lagendijk, olanlari anlamakta güçlük çektigini belirtti.

Lagendijk, “Böyle bir vize almama gerek yok. Ama tabii ki ben Türkiye’de problemi olan ya da sinirda problem yasayan ilk kisi degilim.” dedi.

“Erdogan hükümetini de, Gülen hareketini de elestirdigini” vurgulayan Lagendijk, Türkiye’ye bir an önce dönmeyi ümit ettigini söyledi.

‘Erdogan hakkinda kitap yazdi’

Hollanda Televizyonu’na göre Lagendijk, Cumhurbaskani Recep Tayyip Erdogan hakkinda yazdigi kitabin taslagini birkaç gün önce yayinevine teslim etti.

Lagendijk’in üyesi oldugu Yesil Sol Parti ise yasananlara tepki gösterdi ve Hollanda hükümetini, Ankara nezdinde girisiminde bulunmaya çagirdi.

Bir cevap yazın