• Per. Mar 28th, 2024

Lidl Hollanda kanserojen içeren ürünleri raflardan kaldırıyor

ByHaber Merkezi

Ağu 17, 2016

Lidl Hollanda kanserojen içeren ürünleri raflardan kaldırıyor

Lidl Süpermarketler zinciri, sağlık açısından son derece zararlı olan madeni yağ içerikli ambalajlı ürünlerin kontrollerini sıkılaştıracak yeni düzenlemeye hazırlanıyor.

Gıda ve tüketici güvenliği alanında çalışmalar yürüten sivil toplum örgütü Foodwatch, Lidl almış olduğu bu kararla insan sağlığı açısından son derece zararlı olan madeni yağ içerikli ürünleri raflarından kaldırmaya hazırlanan Hollanda’nın ilk süpermarketi olduğu belirtildi. Örgüt, Jumbo süpermarketinin de benzer çalışmalar içerisinde olduğunu sözlerine ekledi.

Foodwatch söz konusu ürünlerin madeni yağ (MOAH) ve doymuş mineral yağ (MOSH) içeren gıda ürünlerini kapsadığı ifade edildi.

MOAH gıda sanayiinde makineler veya ambalaj için yağlayıcı madde olarak kullanılıyor ve AB’nin ilgili mercileri bu yağların kansere yol açabilecek ve genetik yapıyı değiştirebilecek madde olarak sınıflandırıyor. Gıda ile temas eden bu maddeler vücuda kolaylıkla girebiliyor ve bazı organlarda birikebiliyor. MOSH ise organlara zarar verebiliyor.

Hollanda’nın en öne çıkan süpermarketler zincirlerinden Albert Heijn ve Aldi’nin, insan sağlığına son derece zararlı olan madeni yağları yönelik bir çalışmasının olmadığını belirten Foodwatch kampanya yöneticisi Sjoerd van de Wouw, “ Bu tüketiciler için büyük bir hayal kırıklığı. Gelişme gösteremeyen süpermarketler tüketicilerin eylemleri ile karşılaşabilir.” diye konuştu.

Foodwatch’in Hollanda’daki pirinç, makarna gibi günlük tüketim ürünleri üzerine gerçekleştirmiş olduğu bir araştırmada, incelenen gıda ürünlerinin neredeyse yarısında MOAH ve yüzde 92’sinde ise MOSH karışımına rastlandı.

MOSH ve MOAH nedir?

MOAH (Madeni Yağ Aromatik Hidrokarbon)

MOSH (Madeni Yağla Doymuş Hidrokarbon)

MOSH ve MOAH çoğunluğu gazetelerin basılmasında kullanılan endüstriyel mürekkeplerde yaygın şekilde kullanılan madeni yağlardır. Gazeteler, kâğıt, karton gibi geri donuşum ağının önemli bor parçası olduğundan geri dönüştürülen kartonlar genellikle MOSH ve MOAH karışımı içerir.

ANP- E. Cihan

Bir cevap yazın