• Per. Mar 28th, 2024

AB Türkiye burslarını iptal etti

ByHaber Merkezi

Ağu 11, 2016

AB Türkiye burslarını iptal etti

AB tarafından verilen Jean Monnet bursunun önümüzdeki akademik yıl için iptali siteden duyuruldu.

Ankara tarafından yapılan değerlendirmede “Türkiye’deki son gelişmelere bağlı olarak Programın hedef ve amaçlarına ulaşılmasının mümkün olmayacağı değerlendirilerek ihale süreci (2016-2017 akademik yılı uygulama süreci) Programın itibarının tehlikeye atılmaması amacıyla iptal edilmiştir” ifadeleri yer aldı.

Jean Monnet bursundan geçen sene 170 kişi faydalandı 1989’dan bu yana aralıksız verilen Jean Monnet burslarından sadece öğrenciler değil, Kamu sektörü çalışanları, özel sektör çalışanları da yararlanabiliyordu.

En az 3 ay, en çok 12 aylık süre için verilen burs ile, Avrupa Birliği bursiyerlerin AB üyesi ülkelerdeki bir üniversitede veya üniversiteye eş değer bir kuruluşta yüksek lisans öğrenimi görmeleri ya da araştırma programlarına katılmasını sağlıyordu.

Bursun yüzde 60’ı kamu sektörüne, yüzde 30’u üniversitelere, yüzde 10’u da özel sektöre veriliyordu.

ABD’li Fulbright bursları da iptal

New York Times gazetesinin haberine göre, ABD Dışişleri Bakanlığı’nın verdiği Fulbright bursuyla Türkiye’ye gitmek isteyen Joanna Birkner isimli bir genç, geçen ay Türkiye’ye yönelik bursların bu öğretim yılında iptal edildiği yönünde bir e-posta aldı.

Darbe girişiminden 10 gün sonra 25 Temmuz’da gönderilen e-postada, bursun ‘Türkiye’deki güvenlik durumu’ nedeniyle iptal edildiği kaydedildi. Birkner’ın yanı sıra Fulbright bursuyla İngilizce öğretmek üzere Türkiye’ye gelmeyi planlayan yaklaşık 80 ABD’linin de bursunun iptal edildiği belirtildi.

Ulusal Güvenlik Eğitim Programı kapsamındaki Boren bursunun da aynı şekilde iptal edildiği kaydedilirken, ABD Dışişleri’nden bir sözcü ABD ve Türkiye arasındaki öğrenci değişim programlarının da askıya alındığını duyurdu. Öğretim üyesi yetiştirmeye yönelik Fulbright bursları ise yapılan değişiklikten etkilenmedi.

Bir cevap yazın