• Per. Mar 28th, 2024

20. YILA DOGRU

ByHaber Merkezi

Ağu 11, 2016

20. YILA DOGRU

Radyo Deniz bundan tam 19 bucuk yil once kuruldu. Aslinda 1994 yilinda Turkiye de ilk özel Radyo ve TV lerin acilmasiyla yayin hayatina baslayamistik. Dogu Marmara bolgesine hitap eden Radyo Deniz o zamanlar Deniz FM di. 1997 yilinda yeniden Hollanda ya gelisimle burada da buna benzer bir calisma dusundum.

Cok arastirma yaptim ve ozamanlar ismi MOR olan Rotterdam belediyesine bagli kablodan yayin yapan bir radyonunTurk redaksiyonunda yeniden yayinlara basladim.

Sonra internet araciligi ile Amerika da bir Turk ile tanisip dusuncemi soyledim, o da bana bunun olabilecegini anlatmasiyla internetten yeniden Radyo Deniz olarak yayina basladim ve o gun bu gun hala devam ediyoruz.

ilk baslarda limitli dinleyici kapasitesi ile yayin yaparken 1999 yilinda tamamen kendi serverlerimizde limitsiz dinleyici kapasitesi ile devam ettik.

ilk kurulusumuzun 20 yilina yaklasirken halen bu kadar uzun soluklu Dunyadaki birkac kisisel Radyo ve TV yayini yapan kurumlardan biri olarak yayinlarimiza hem radyo hemde tv olarak devam ediyoruz.

Bu sure zarfinda neler olmadiki, onlari anlatsam sayfalarca yazmam gerekir. Ama guzel olan yani suan tum Dunya da Turkce yayin yapan bir cok radyo yayininin kuruculari bizlerle (kisa yada uzun) calistiktan sonra bu radyolari kurdular.

Turkceyi korumak, Turk dil ve ananelerini hatirlatmak amcli ciktigimiz bu yolda 20. yili geride birakiyoruz. Hollanda da olsun Dunyanin bircok ulkesinde olsun bizimle kisada olsa birlikte calistigimiz arkadaslarimiz oldu bu vesile ile hepsine tek tek tesekkur etmek istiyorum.

Bunca yil 7/24 canli yayinlarla, Hollanda da yasayan Turkleri ilgilendiren Haberler pesinde kosarak devam eden bu kosturmacamiz bundan sonrada devam edecek insallah. Ama Gecen 20 yilda gorduklerimizi, edindigimiz tecrubeleri sizlerle paylasmak istiyorum.

Ornegin Biz Turkler yakindakinin kiymetini hic bilmeyen, ama zorda kalinca emri vaki bile olsa isini yaptirmaya calisan insanlariz. Dahada acmak gerekirse, siz isinizi en iyi yapmaniza ragmen yaptiginiz isi yaptirmak durumundaki bir yakininiz tanidiginiz bu isini siz orda dururken ta uzaklarda ve guzel paralara baskalarina yaptirir. Olasi bir aksamada ise imdat jokeri siz olrusunuz. He simdi “yapma kardesim sende ozaman”diyebilirsiniz. Ama bu meslek biraz farkli bir meslek bunun terbiyesini aldiginizda kimseyi yari yolda birakmamaniz gerektigini ogreniyorsunuz.

Bu meslek son yillarda (ozellikle Hollanda da ben icine girdigimden beri) birileri tarafindan ayristirilmaya, kutuplastirilmaya, ocularci bucularci yapilmaya calisiliyor ve bundada basari katediliyor. Hatta artik parasi olan isadamlari gazeteciyim diyen insanlari yaninda fotografci gibi gezdiriyor. Meslekteki arkadaslarimin bir kismi bunu kendi cikarlari icin kullaniyor, kimi senede birkac kez beles Turkiye ye gidip gelmek icin, kimiside ayda 1-2 kez beles restoranta gitmek icin.

Bu bolum igneyi kendimize batirma bolumu gibi oldu ? simdi bana kizacaktir bazi arkadaslar ama kizmasinlar. Bu meslek cok onemli. Normal vatandasin yarin ogrenecegini bugun bilen insanlardir Gazeteciler. Ama burda degil.

Karsi taraf yani isadamlarida enteresan Hollanda da. Adamin isyeri var Allah daha cok versin, iside iyi adam diyorki benim reklama ihtiyacimyok. ? yahu koskoca Coca Cola, Mercedes ve daha ismini sayamayacagim dan cok dunya capi sirketler, holdingler cokmu aciz durumda da reklam veriyorlar. Ama bunu anlatamassiniz. Anlatsanizda dinlemezler ?

Burda yasayan neredeyse tum isadamlarini, STK temsilcilerini yoneticileri tanirim. itina ile hic birinle gidip parasal bir iliski icine girmemeye dikkat ederim. Eeee Ozcan size reklam lazim degilmi diyenlerin sesi geldi kulagima… lazim tabiki ama siz dogru oldugunuz da, Akli basinda, isine hakim insanlar gelip sizi buluyor. Reklamlari ile onlar size, sizde onlara destek oluyorsunuz. Ama bunun yaninda “ben oyle buyukum, cok unluyum, acayip taninmisim” diyenleriylede biraraya geliyorsunuz. Hatta o kocaman adamlar (!) size borclu bile oluyorlar ve sonra bunu inkar bile edebiliyorlar.

Nasil olur demeyin. Burada profesyonelligin onemi ortaya cikiyor. Profesyonellikte dil, din, irk, hemseri, dayi, emmi falan yok. Birinle bir is icin anlasirsiniz oturup kagidi yazar imzalatirsiniz is biter. Odemezse verirsiniz icraya avukata olayi onlar cozer. Ama benim gibi agizdan cikan soze kiymet verdiginizde de bir gun gelir boyle dolarsiniz. O kocaman adamlarin bir foto karesine girebilmek icin nasil yanindakini iterek yan yan yengec gibi yurudugunu gorursunuz. Sonra dersiniz ki “Bosverrr, bir gun herkes hak ettigini alir”

20. yila girmeye hazirlanirken icimden bu yaziyi bu duygularimi siz dostlarla paylasayim istedim. Kendini evinde ozel yaptirdigi kocaman gosteren aynalara bakarak buyuk sananlardan ne kadar yoruldugumu bilmenizi istedim. Kendi ayakkabisini bile baglamaktan acizken bisey oldugunu sananlardan yoruldugumu anlatmak istedim.

Ahada anlattim icimi doktum ?

Mubarek Ramazan da yiz ya derdimi boyle bosalttim icimden idare edin ?

Ramazandan sonra benyine icime depolarim ama gelecek yila yeni Zubukleride ekleyip yine sizle dertlesirim kesin.

Kalin saglicakla ?

Bir cevap yazın