• Cum. Nis 19th, 2024

ROTTERDAM`IN MESHUR KÜP EVLERİ

ByHaber Merkezi

Ağu 3, 2016

ROTTERDAM`IN MESHUR KÜP EVLERİ

Özcan Özbay (Özel Haber)

Hollanda nın ikinci büyük kenti olan Dünyaca ünlü limanlari ile tanınan Rotterdam insan eli ile yapılan şahaserler ile dolu. Küp Evler de bunlardan sadece biri.

Kübik ev fikri ilk olarak 1970’lerde Piet Blom tarafından dizayn edilmiş ve Helmond bölgesinde bir kaç kübik ev inşa edilerek hayata geçirilmiş ancak daha sonra Rotterdam şehri, ondan engelli köprüsü üzerine ev dizayn etmesini istediğinde, kübik evler fikrini uygulamaya karar vermiş. Bu sekilde gercekleştirilen ilginc mimari Ülkeye gelen misafirlerin görmeden gitmediği yerler arasına girmiş.
kupevler

‪Rotterdam şehir merkezinde 45 derecelik açıyla duran, altıgen şeklindeki ilginç kübik evlerin her biri bir ağacı, hepsi birlikte ise ormanı simgeliyor. 1977’de yapımına başlanmış Küp Evlerden 55 planlanmış olsa da, şu ana kadar 38’i küçük, 2’si süper küp olmak üzere toplam 40 adet yapılmış.

Bloom, Rotterdam’da, şehrin içerisinde, pek çok farklı fonksiyonları olan küçük bir köy oluşturmayı planlamış. Kijk-Kubik Ev (Müze Ev) mobilyalı bir şov odası olarak ziyarete açılmış. Eğimli duvarlarla kübik bir evde nasıl yaşanabileceğini göstermek üzere iç dizaynı yapılmış.

Küpler yana yatırılmış ve altıgen şekilli yapılar ve üç seviyede yaşama alanına sahip. Üçgen şekilli alt katta salon bulunuyot. Buradaki dışarı açılan pencere, yan yatık küpün eğiminden dolayı aşağı bakıyor.
Rotterdam-The-Kijk-Kubus

Orta kat, yatak odası ve banyodan oluşurken üçgen şeklindeki en üst kat ise ekstra yatak odası veya oturma odası olarak kullanılabiliyor. En üst kat, çevresi pencerelerle çevrili üç yönlü bir piramit yapıda olmasından dolayı harika bir Rotterdam manzarası sunuyor.

Bazı küplerin en altındaki ufak yer depo olarak kullanılabildiği gibi eve girişte merdiven olarak da kullanılırken, diğerlerinde bu bölümde yürüyüş seviyesinde dükkanlar yer alıyor.

Küp Evler Nerede?

Liman kenti ve geçtiğimiz yıllarda iki kez üst üste Dünya kenti olarak seçilen Rotterdam da herşey çok düzenli. Toplu taşıma sistemi harika. Kübik Evler’e ulaşmak kolay. Blaak Metro istasyonunun hemen yanında bulunuyor. Şehrin herhangi bir yerinden geçen 21 numaralı tramvaya binip Blaak İstasyonunda inmek gerekiyor.
Kubik-Evler-Rotterdam

Diğer bir yol ise bisikletle. 15 dakikalık Rotterdam Merkez Tren İstasyonundan gidiş olabilir. İstasyondan bisikletle çıktıktan sonra güneye gidip Mauritsweg’e geliyorsunuz. Mauritstraat’tan sola dönüp düz devam ederek West 8 tarafından dizayn edilen Schouburgplein’i geçiyorsunuz. Bu yol sizi Rotterdam’ın alışveriş alanına çıkarıyor. Cool Singel’e geldiğinizde sağ yaptıktan sonra Hoog Straat’a doğru sol yapıyorsunuz ve bu yol sizi Kübik Evlerin olduğu meydana getiriyor.

Çevresi adeta Turistik binalarla çevrili olan Küp evleri gezmeye karar verirseniz size bir gün yetmeyecek bunu gözönüne almayı unutmayın.

Bir cevap yazın